Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Vlietland Ziekenhuis wint NVTG BouwAward 2010


21 juli 2010

Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, ontworpen door EGM architecten, heeft de NVTG BouwAward 2010 gewonnen in de categorie Cure.

Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, ontworpen door EGM architecten, heeft de NVTG (Nederlandse Vereniging voor Technisch facilitair management in de Gezondheidszorg) BouwAward 2010 gewonnen in de categorie Cure. Dit werd bekend gemaakt tijdens het NVTG Congres dat plaatsvond op 15 april 2010 in het Congreshotel Mooirivier in Dalfsen. Het Vlietland Ziekenhuis was samen met woonvoorziening Het Parkhoff, eveneens een ontwerp van EGM architecten, een van de acht genomineerden van de in totaal 40 inzendingen.

Het Vlietland Ziekenhuis, gesitueerd tussen Schiedam en Vlaardingen, vervangt de bestaande ziekenhuizen in de omgeving. Belangrijkste uitgangspunten in het ontwerp waren flexibele huisvesting van de verschillende functies en een eenvoudige en duidelijk routing zodat patiënten en bezoekers makkelijk hun weg kunnen vinden. Dat mensen, ziek en gezond, zich er prettig moeten voelen, stond in het ontwerp van EGM Architecten voorop.

Het structuurplan van het Vlietland bestaat uit een lang gebogen lint met halverwege een knik erin. De lintvorm van het gebouw zorgt ervoor dat het pand op alle plekken dezelfde doorsnede heeft. Dit maakt het mogelijk afdelingen en andere functies eenvoudig te verplaatsen, vergroten of verkleinen, mocht dit in de toekomst nodig zijn.

De gevels dragen duidelijk de klassieke stempel van plint, middenstuk en bekroning. Natuurlijke materialen in combinatie met glas voeren de boventoon. De buitenkant van de gevels is voorzien van donkere keramische tegels, de binnenzijde is juist heel zonnig en transparant. Glas speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Daglicht en een mooi uitzicht spelen immers een belangrijke rol in het herstel van patiënten. Daarom heeft EGM architecten gekozen voor de aluminium Methermo ramen van Metaglas. Normaal gesproken worden deze slanke ramen toegepast in houten kozijnen, maar speciaal voor EGM ontwikkelde Metaglas ook een slank aluminium kozijn, waardoor de ramen los blijven van de rest van de gevel. De bijzonder smalle profielen van het Methermo systeem (slecht 42 mm in aanzicht) zorgen voor maximale daglichttoetreding en optimaal uitzicht. In dit ziekenhuis wordt je beter in een prettige omgeving.

 

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief