Politieacademie wint architectuurprijs Apeldoorn

Aterlier Pro en Studio Leon Thier zijn afgelopen week in de prijzen gevallen met project De Politieacademie in Apeldoorn. Dit project, waarin Metaglas voor- en achterzetbeglazing geplaatst heeft, werd bekroond met de Architectuurprijs Apeldoorn. Het project viel bij de jury in de smaak door de keuze voor ingewikkelde renovatie en uitbreiding van dit oude gebouw, in plaats van nieuwbouw.

Renovatie en uitbreiding monument
Het gebouw dat al sinds 1973 als opleidingsinstituut voor de politie in gebruik is, bleek zich goed te lenen voor renovatie en nieuwbouw. Bovendien bleek dit de goedkoopte oplossing te zijn. Bij het vernieuwde gebouw staan ‘samen werken en leren’ centraal. De grootste ingreep – de glazen overkapping van het voormalige binnenhof- is daarvan het sprekendste voorbeeld. Nadat je de nieuwe entree binnengekomen bent, stap je vrijwel meteen het imposante atrium binnen. Van hieruit is het hele complex bereikbaar. De keus voor de ingewikkelde renovatie en uitbereiding van dit oude gebouw zorgde voor veel bewondering van de jury.

Energieverbruik
Comfort en energieverbruik speelden bij de renovatie een belangrijke rol. Isolatiemaatregelen mochten het aanzien van het pand natuurlijk niet veranderen. Daarom is ervoor gekozen gebruik te maken van aardwarmte en –koelte. Daarnaast is een overdruksysteem geïnstalleerd in combinatie met geïsoleerde borstweringen. Om het aanzicht te behouden zijn overal in het gebouw Total Glas voorzetramen en achterzetramen van Metaglas geplaatst. Op deze manier zijn het gewenste comfort en de energiezuinigheid gerealiseerd en zijn de bestaande monumentale vensters en uitstraling van het gebouw behouden.

Architectuurprijs Apeldoorn
Architectuurprijs Apeldoorn De Architectuurprijs Apeldoorn is een jaarlijkse prijs voor architectonische en stedebouwkundige projecten, kunstwerken en inrichting van de openbare ruimte. Dit jaar stond de rol van de opdrachtgever, in relatie met zijn architectuur centraal.

Politieacademie Wint Architecteurprijs Apeldoorn 3
Politieacademie Wint Architecteurprijs Apeldoorn 1
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Bericht delen
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest