Loading...
Terug naar nieuwsoverzicht

Metaglas start productie geluidscherm met zonnecellen


19 oktober 2017

De gemeente Pijnacker-Nootdorp wordt eigenaar van het eerste geluidscherm

PERSBERICHT - De gemeente Pijnacker-Nootdorp wordt eigenaar van het eerste glazen geluidscherm van Nederland met geïntegreerde zonnecellen. Metaglas, leverancier van deze glasconstructie met zonnecellen, is vandaag gestart met de productie.

Langs de N470 komt het 480 meter lange en 2,5 meter hoge glazen geluidscherm, dat voornamelijk bestaat uit glas, metaal en zonnecellen. ‘De uitdaging ligt in de integratie van de zonnecellen in het glas zonder zichtbare bedrading en techniek’, aldus Waldo Duin, directeur van Metaglas. De wens is om zonne-energie te combineren met geluidwering die het achterliggende landschap niet blokkeerde. De constructie die vandaag in productie wordt genomen, is nieuw ontwikkeld door Metaglas in samenwerking met BAM Infra. ‘De bedrading en techniek zijn geminimaliseerd en dusdanig weggewerkt dat deze nauwelijks zichtbaar zijn.’ Het glazen geluidsscherm wordt aan de voor- en achterzijde voorzien van 8 mm gelaagd, half gehard floatglas waartussen de zonnecellen worden geplaatst.

Pijnacker-Nootdorp wil een klimaatneutrale gemeente zijn en heeft daarom het vraagstuk “verminderen van geluidbelasting combineren met het opwekken van energie” via een aanbesteding op de markt gezet. BAM Infra koos voor Metaglas als leverancier van de glasconstructie vanwege de expertise en (transparante) maatwerkoplossingen. Het geluidscherm heeft een capaciteit van 30 megawattuur per jaar. Dit is voldoende om tien huishoudens een jaar van stroom te voorzien. Het geluidscherm wordt in november opgeleverd.

Deel dit artikel
Terug naar nieuwsoverzicht
Metaglas inzicht
Het magazine waarmee je op de hoogte blijft

Met de nieuwste projecten, achtergrondinformatie en mooie foto's.
Laat je ook offline door ons inspireren en schrijf je nu in.

Inschrijven nieuwsbrief