Projectfoto's

Zwembad Den Uyt heeft zijn eigen DNA

Interview: Sander Laheij - Slangen+Koenis architecten

Baantjes trekken, van de glijbaan, aqua joggen, fitnessen en revalideren. Het kan allemaal in Vita Den Uyt, het nieuwe zwembad in Mol, bij Turnhout (BE). De gezeefdrukte Total Glas-gevelpanelen van het zwembad maken een knipoog naar de illustere glasindustrie van Mol.

In Mol (België) verrijst een gloednieuw zwembad: Den Uyt. Het nieuwe zwemparadijs, ter vervanging van het oude gelijknamige zwembad, biedt plezier aan sportieve en recreatieve zwemmers van jong tot oud. Van een wedstrijdbad met beweegbare bodem - dat omgetoverd kan worden naar een doelgroepenbad - een 60 meter lange glijbaan, een warmer therapiebad tot aan een fitness, aan iedereen is gedacht.

Bouw en exploitatie
“Het zwembad biedt voor ieder wat wils”, vat Sander Laheij van architectenbureau Slangen+Koenis samen. Zijn bureau won de aanbesteding, samen met de Belgische aannemer Cordeel Zetel Temse N.V., installateur Hellebrekers Technieken en exploitant Farys. Samen vormen zij de Vita Groep. De aannemer en installateur bouwen en onderhouden het zwembad, met uitzondering van de fitness. “We hebben een DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain, Operate) -contract met gemeente Mol gesloten. Dat betekent dat we ook het onderhoud voor de komende 30 jaar voor onze rekening nemen. De gemeente krijgt een complete, moderne zwemaccommodatie zonder dat ze er zelf veel omkijken naar heeft.” 

Poortgebouw
De nieuwe ‘Den Uyt’ staat gedeeltelijk op dezelfde plaats als het oude bad en maakt een verbinding met de naastgelegen sporthal. “De entree vormt als het ware een poort tussen sporthal en buitenbad. Daarmee betrekken we de twee sportaccommodaties meer bij elkaar.” De zwembaden liggen een halve verdieping boven het maaiveld zodat de bassins niet in het grondwater liggen. “In dat geval zou een complexere constructie nodig zijn, maar dat hebben we dus voorkomen.” De verdieping onder de baden biedt ruimte aan kantoren en multifunctionele ruimtes en technische installaties.

Kwartsmoleculen
De vier meter hoge gevels van het zwembad bestaan uit Total Glas-panelen, die door Metaglas op maat zijn gemaakt. Op de schuin gemonteerde panelen, die zorgen voor schaduwspel, is een zeefdruk aangebracht van uitvergrote kwartsmoleculen. “Ze zijn een knipoog naar de lokale glasnijverheid in Mol”, licht Laheij toe. “Hier wordt al sinds jaar en dag kwarts, ook wel zilverzand, gewonnen dat de basisgrondstof is voor glas.” Kwarts, Mol en glas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Behalve de glasfabrieken dankt Mol zijn Molse Meren aan de kwartswinning.

Slangen+Koenis ontwierp de zeefdruk in samenwerking met het Duitse grafisch bureau Gourdin & Müller. Metaglas maakt en monteert de ruim 3.000m2 panelen conform dit ontwerp. “We hebben gekozen voor drie paneelformaten: 2 x 2 m, 1 x 2 m en 0,5 x 2 m. Door de verscheidenheid aan panelen creëren we een gevarieerd gevelbeeld, maar er zit wel een repeterend karakter in. We hebben samen met Metaglas een optimum gevonden tussen diversiteit en efficiënte productie en montage.”

Zwembadcomplex, Mol (B)

Locatie Mol (B)
Ontwerp Slangen+Koenis architecten
Opdrachtgever Gemeente Mol
Bouwbedrijf Cordeel Zetel N.V. en Hellebrekers Technieken
Jaar van realisatie 2018
Metaglas producten Total Glas puien en deuren
Custom Made Glasconstructies


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest