Loading...

Vlietland Ziekenhuis


'Dubbelgevouwen duimstok’ dat maakt het prettig en flexibel

Schiedam en Vlaardingen hebben de afgelopen jaren samen gebouwd aan een nieuw ziekenhuis. Het Vlietland Ziekenhuis, gesitueerd aan de rand van de ‘groene long’ tussen beide steden, vervangt de bestaande ziekenhuizen in de omgeving. Dat mensen, ziek en gezond, zich er prettig moeten voelen, stond in het ontwerp voorop.

Het structuurplan bestaat uit wat architect Pieter Walraad van EGM Architecten uit Dordrecht een ‘dubbelgevouwen duimstok’ noemt: een lang lint met ongeveer halverwege een knik erin. ‘Niet echt de voetafdruk van het doorsnee ziekenhuis’, geeft hij toe. ‘Maar juist de lintvorm was cruciaal om te kunnen voldoen aan de belangrijkste uitgangspunten: een ziekenhuis waar patiënten en bezoekers zich prettig voelen en gemakkelijk hun weg kunnen vinden, en waar functies zo flexibel mogelijk kunnen worden gehuisvest.’ Het voordeel van het lint is dat het overal gelijk is, zegt Walraad. ‘Als je het gebouw op een willekeurige plek zou doorzagen, zie je steeds dezelfde doorsnede. Dat maakt het mogelijk afdelingen en andere functies eenvoudig te verplaatsen, vergroten of verkleinen als dat in de toekomst nodig is.’ Om lange loopafstanden te voorkomen, verbinden glazen galerijen de benen van de duimstok met elkaar.

Tropische vrucht
Ook ‘buiten’ is er natuurlijk die langgerekte vorm. De gevels dragen duidelijk het klassieke stempel van plint- met veel glas, waardoor het gebouw ‘loskomt’ van de grond -, middenstuk en bekroning. Natuurlijke materialen voeren de boventoon – niet vreemd bij een ziekenhuis aan de rand van een natuurgebied. Zijn inspiratiebron lag echter elders, vertelt Walraad. ‘Ik associeer de gevels met een tropische vrucht. De buitenkant, de schil, is donker. Daar hebben we keramische tegels toegepast als een moderne variant van de Hollandse baksteen. Aan de binnenkant zijn de gevels juist heel zonnig en warm, als vruchtvlees. Doordat we in de buitengevels min of meer willekeurig ramen hebben gemaakt, laten die zich ook vergelijken met een notenbalk. Die raampjes zijn speciaal ontworpen en voorzien van hun eigen aluminium kozijn. Daardoor blijven ze los van de rest van de gevel. Dat was een mooie oplossing van Metaglas.’ Glas speelt hoe dan ook een belangrijke rol in het ontwerp, besluit hij. ‘Daglicht en een mooi uitzicht spelen immers een belangrijke rol in het herstel van patiënten. In dit ziekenhuis word je beter in een fijne omgeving. Dat straalt het gebouw uit.’

Projectinformatie

Architecten bureau
Interview: Pieter Walraad - EGM Architecten
Locatie
Schiedam
Ontwerp
EGM Architecten, Dordrecht
Opdrachtgever
Stichting Samenwerkende Schiedamse en Vlaardingse ziekenhuizen
Bouwbedrijf
Bouwcombinatie Van der Linden- Strukton
Jaar van realisatie
2009