Loading...

Villa Voile Leidsche Rijn

Torens Leidsche Rijn gehuld in glazen sluiers


Interview: Hugo Boogaard - Rudy Uytenhaak Architecten

Een Vinexlocatie alleen maar nieuw? Niet in de wijk ’t Zand in Leidsche Rijn, het nieuwe stadsdeel van Utrecht. Neem de vier woontorens van architectenbureau Rudy Uytenhaak. Modern, maar neergezet aan de rand van een park dat doortrokken is van duizenden jaren historie.

‘Villa Voile’, heet het project officieel. Het speciaal gezeefdrukte glas in de gevels geeft inderdaad de illusie van sluiers. Tegelijk vormt het glas op de bovenste lagen vier ‘ogen’ die een venster zijn op de omgeving. Juist dat wilde projectarchitect Hugo Boogaard zijn creatie meegeven: een blik op het eeuwenoude landschap is de moeite waard. Verleden, heden en toekomst staan in schril contrast tot elkaar, maar vormen toch een geheel. De vier torens vormen een hoek van een natuurpark met een archeologisch interessante bodem met opgravingen die op verschillende plaatsen zichtbaar is. Andere hoeken worden ingenomen door een futuristische school annex wijkcentrum en een aantal negentiende-eeuwse fabrieksschoorstenen. Het is de bedoeling dat in het park schapen het gras kort houden.

 

Sculpturen

In die omgeving een passend ontwerp voor 128 appartementen maken, was niet eenvoudig. ‘Aanvankelijk koos ik voor één groot complex, maar dat bleek niet haalbaar’, vertelt Boogaard. ‘Daarom werden het vier identieke torens die gedraaid staan ten opzichte van elkaar. Eigenlijk zijn het sculpturen: naar boven toe lopen ze steeds wijder uit. Op de een of andere manier zorgt hun positie ervoor dat er spannende tussenruimtes zijn ontstaan, ook omdat ik de torens verder heel strak heb gehouden. Er zijn bijvoorbeeld wel balkons, maar alleen aan de onderste verdiepingen. Ze hebben wel wat weg van pergola’s; dat sluit mooi aan bij het park.

 

Scherp contrast

Het voile-effect was Boogaards volgende en opvallendste ontwerpstap. ‘Ik bedacht me dat je op grotere hoogte niks hebt aan een balkon in een omgeving waar het altijd waait. Daarom zijn het daar serres geworden die je over de hele breedte kunt openen en sluiten.’ Hij koos voor Lumon balkonafscheidingen in combinatie met glazen balustrades. Met het gesluierde effect van de speciaal gezeefdrukte Total Glas gevelbekleding ontstaat een scherp contrast met de aluminium beplating; alsof er écht een voile hangt.

Projectinformatie

Architecten bureau
Rudy Uytenhaak Architecten
Locatie
Leidsche Rijn
Ontwerp
Hugo Boogaard
Opdrachtgever
Hopman Interheem Groep
Bouwbedrijf
UBA Bouw
Jaar van realisatie
2007