Loading...

Nieuwbouw Velperplein Arnhem

Glas doet recht aan schakelfunctie


Interview: Gerard van Ede - Van Ede Architecten

Het Velperplein in Arnhem is niet bepaald het rustigste punt in de stad: een gordiaanse knoop van verkeersaders, winkels en kantoren.

De oorspronkelijke plannen voor het nieuwe complex op de hoek met de Velperbuitensingel waren dan ook een combinatie van commerciële ruimten en kantoren. Tot bleek dat het onwaarschijnlijk was dat de kantoorruimte kon worden verhuurd. De opdrachtgeefster en de gemeente Arnhem besloten nog in de planfase de kantoren te vervangen door appartementen. Dat had ook gevolgen voor het uiterlijk van het gebouw.

Het ingrijpende besluit tot deze ommezwaai werd in goed overleg met alle betrokken partijen genomen. Eén van die partijen is Van Ede Architecten uit Arnhem. Projectarchitect Gerard van Ede was in samenwerking met ‘sparring partner’ Peter Wilson van architectenbureau Bolles & Wilson verantwoordelijk voor de uitwerking van de nieuwe interne functies. Omdat de omgeving niet veranderde, bleef het basisidee voor het ontwerp gelijk. Het gebouw staat aan een singel en vormt een schakel tussen oude bebouwing in de Arnhemse binnenstad en kantoorpanden uit de jaren zestig.

Architectonisch interessante plek

Van Ede: ‘Deze schakelfunctie maakt de locatie tot een architectonisch interessante plek. Ik heb me bij het ontwerpen afgevraagd hoe maat, schaal en materialen passen bij vroeger én nu. Oudere bebouwing bestaat vaak uit een plint, een middenstuk en een fraaie afronding in de vorm van een opvallende dakconstructie. Die indeling laat ik terugkomen. Verder is de 75 meter brede gevel in drie delen ‘geknipt’: een hoger deel pal aan het Velperplein, de ontsluiting via een arcade in het midden en ten slotte een lager, wat terugliggend deel dat is verlevendigd met onder meer dakkapellen. Op die manier sluit het gebouw goed aan bij de kavbelbreedte van de bestaande bebouwing. De afwerking met witte natuursteen versterkt dat.’

De benedenverdieping met de commerciële ruimten onderging de minste veranderingen. Een bijzonder detail komt de uitstraling ten goede: de vestiging van ‘elektronicasupermarkt’ Media Markt, die in de woorden van Van Ede ‘toch weinig ramen nodig heeft’, ligt deels achter een plint van winkels met aantrekkelijke etalages.

Glazen huid

De keuze voor woningen in plaats van kantoren had wel gevolgen voor de bovengelegen verdiepingen. Bewoners moesten in de optiek van Van Ede kunnen profiteren van voldoende leefruimte en lichtinval en tegelijk zo min mogelijk last hebben van het lawaai en de vervuiling van het passerende verkeer. Serres waren de oplossing. ‘Er is als het ware een glazen huid rond de appartementen getrokken. Om de geleding, de schakelfunctie en het natuursteen tot hun recht te laten komen, wilde ik het glas zo veel mogelijk glas laten zijn, terwijl het ook een belangrijke bijdrage moest leveren aan de geluidswering. Het was mogelijk met Metaglas: balkonafscheidingen type BSH en bijpassende, speciaal voor dit project ontworpen balkonhekken.’ Resultaat: tevreden gebruikers, enthousiaste passanten en een contente architect. ‘Het belangrijkst is dat de man in de straat een gebouw mooi vindt’, besluit Van Ede. ‘Anders bouw je als architect alleen luchtkastelen.’

Projectinformatie

Locatie
Arnhem
Opdrachtgever
Rejoko Beheer Arnhem
Architecten bureau
Van Ede Architecten
Ontwerp
Gerard van Ede
Bouwbedrijf
Bouwbedrijf Wessels Zeist BV
Jaar van realisatie
2006
Deel dit project