Loading...

Transformatie Geinzicht

Dankzij prefab glazen balkons


Interview: Pascal van Loosbroek - Loosbroek Architecten en Waldo Duin - Metaglas

Dit kantorengebouw is getransformeerd naar woningen. De speciaal ontwikkelde prefab glazen balkons zorgen voor verandering van het gevelbeeld, een aangename buitenruimte en geluidswering op de gevel.

Woongebouw Geinzicht ligt aan de drukke Zuidstedeweg in Nieuwegein, een zwaar geluidsbelaste locatie. Nog niet zo lang geleden was het een kantoorpand, maar zoals steeds meer leegstaande kantoren heeft het een transformatie ondergaan: het herbergt nu 34 appartementen. De gevel zou zonder aanpassingen niet voldoen aan de Bouwbesluit-regels voor geluid in woongebouwen. Speciaal ontwikkelde prefab volglazen uitbouwen die in hun geheel aan het gebouw zijn ‘geklikt’, brengen uitkomst.

 

Levendig gevelbeeld

De bouwkundige en ruimtelijke kwaliteit van het kantoorgebouw waren volgens projectarchitect Pascal van Loosbroek prima in orde. ‘Maar om het geschikt te maken voor bewoning, moest het voldoen aan normen op het gebied van gevelkwaliteit, de toetreding van daglicht en het geluidsniveau vanaf de straat. Met andere woorden: het moest minder op een kantoor lijken, een open aanblik houden en een extra barrière tegen geluid van buiten krijgen.’ Het ei van Columbus vond de architect in overleg met Metaglas: ‘Prefab glazen balkons die aan de gevel zijn gemonteerd.’ Ze zorgen voor een levendig gevelbeeld en geven meer ‘woonuitstraling’, maar feitelijk zijn het geluidsserres. Door ze te voorzien van balkonbeglazing, weren ze omgevingslawaai uit de woningen en creëren we meteen bruikbare buitenruimte voor de bewoners.’

Glazen erkers sterk staaltje engineering

‘Bij het bedenken en engineeren van deze oplossing was prefabricage ons uitgangspunt’, aldus Waldo Duin van Metaglas. ‘We wilden een constructie die we in één keer aan een gevel konden bevestigen. Prefab biedt ons meer grip op de productie, dus een veel hoger kwaliteitsniveau, en in de uitvoering werkt het een stuk sneller en efficiënter; op een binnenstedelijke locatie als deze is rondom weinig ruimte. Uiteraard streefden we ook naar zo veel mogelijk transparantie.’ Metaglas ontwikkelde connectoren ter bevestiging aan de vloerrand van het gebouw. Daaraan hangt de stalen constructie van de uitbouw. Het frame van de balkonvloer is bevestigd aan schoren in de zijkanten. Het geheel is voorzien van vrijwel volledig transparante glazen balustrades en balkonbeglazing.

Projectinformatie

Locatie
Nieuwegein
Ontwerp
Loosbroek Architecten
Opdrachtgever
De Kade Vastgoed
Bouwbedrijf
-
Jaar van realisatie
2012