Loading...

Termaathuis Rotterdam

Architect Daan ter Avest kiest voor maatwerk gevel


Interview: Daan ter Avest - Mas Architectuur

De renovatie en uitbreiding van het Termaathuis in Rotterdam is in meerdere opzichten een uniek project. Uniek wat betreft de geschiedenis, de renovatie en de gebruikte oplossingen. De architect bewandelde niet de geëffende paden, maar koos zijn eigen weg. Hij vond in Metaglas een leverancier die in dat traject mee wilde gaan en die in staat was de ontwerper te ondersteunen met vak- en productkennis. Metaglas leverde de enorme, glazen gevelpanelen als maatwerk uitgevoerd in Total Glas.

De volledige renovatie van het Termaathuis is in 2004 genomineerd voor de Bouwkwaliteitsprijs van de gemeente Rotterdam. Het vervult architect Daan ter Avest met gepaste trots. Hij is al achttien jaar betrokken bij het rusthuis en heeft alle moderniseringen voor zijn rekening genomen waarvan de laatste het meest ingrijpend was. Tegenwoordig werkt Daan ter Avest samen met Mas Architectuur met vestigingen in Hengelo, Rotterdam en Zutphen.

Geen beperkingen

Het Termaathuis is in 1959 gebouwd als een rusthuis voor vrijzinnig Nederlands Hervormden. Bij de meest recente renovatie heeft de tuinvleugel plaatsgemaakt voor een laagbouw van vier verdiepingen die overgaat in een hoogbouw van negen verdiepingen die als het ware het hoge bestaande deel tot steun is. Met deze uitbreiding is er meer ruimte gecreëerd: 24 woningen die qua grootte voldoen aan de huidige wooneisen. De uitbreiding is uitgevoerd met respect voor het bestaande gebouw. Hierbij heeft opdrachtgever Kas Associatie geen beperkingen opgelegd voor wat betreft ontwerp, uitwerking en materiaalgebruik. Het heeft geresulteerd in een eigentijds gebouw in donker baksteen, lichte invullingen en veel staal en glas. Blikvanger van de nieuwbouw is de gevel aan de zijde van de woninggalerij. Daan ter Avest had een bepaald idee uitgedacht en stuitte bij de uitwerking op de ventilatieeisen van de brandweer. Het afstemmen van de gevel op deze eisen leidde tot een definitief ontwerp met glazen panelen van 30 centimeter breed met daartussen een ventilatieopening van 10 centimeter. Door de elementen schuin te plaatsen ontstaat een gevel die de galerijbezoekers vrijwaart van de weersomstandigheden, die voldoet aan alle eisen en die als bijkomend voordeel heeft dat de panelen eenvoudig door een glazenwasser onderhouden kunnen worden.

Het oordeel van de jury

Vervolgens moest een partner worden gevonden die in staat zou zijn deze glazen panelen te leveren in de gewenste overspanningen. De overspanningen zijn verdiepingshoog. Daan ter Avest besloot te kiezen voor Metaglas, enerzijds op basis van eerdere projecten en anderzijds vanwege de technische input die het Tielse bedrijf kon leveren voor het Termaathuis. Om niet over één nacht ijs te gaan, werd op het dak van het Rusthuis een proefopstelling gemaakt van enkele meters in verdiepingshoge elementen, uitgevoerd in Total Glas-panelen van Metaglas. Het voordeel van deze panelen is dat verder geen tussensteunpunten nodig zijn. Op basis van de proefopstelling zijn de laatste aanpassingen gemaakt. Vervolgens heeft Metaglas alle benodigde panelen op maat vervaardigd en geplaatst. Het eindresultaat is een gebouw dat volgens de jury van de Rotterdamse Bouwkwaliteitprijs qua woninggrootte en opzet goed aansluit bij de seniorendoelgroep, dat een hoogwaardig afwerkingniveau heeft en dat met de glazen gevel een blikvanger heeft.

Projectinformatie

Architecten bureau
Mas Architectuur
Locatie
Rotterdam
Ontwerp
Daan ter Avest
Opdrachtgever
Kas associatie
Bouwbedrijf
Hurks van der Linden BV
Jaar van realisatie
2005