Loading...

Stadshuis, Nieuwegein

(onopvallend) glas alom aanwezig


Het centrum van Nieuwegein is de afgelopen jaren compleet vernieuwd. Met name het nieuwe Stadshuis is spectaculair, met zijn gezeefdrukte glazen gevel die een driedimensionale illusie creëert en de reusachtige trap die door het atrium cirkelt. Minder opvallend, maar niet minder bijzonder, is de bijna dertig meter lange geluiddichte glazen wand die het atrium scheidt van andere ruimten op de begane grond.

Het Stadshuis is er niet alleen voor de ambtenaren en politici: het omvat naast het gemeentehuis een bibliotheek, een maatschappelijk centrum, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), een centrum voor beeldende kunst, winkels en een parkeergarage. In de gevel is glas opvallend aanwezig en ook in het interieur speelt het een hoofdrol.

Technisch hoogstandje

De deels gebogen glazen scheidingswand op de begane grond ziet er niet uit als een technisch hoogstandje, maar is dat wel degelijk. De dertig meter lange, uitzonderlijk hoge wand (4400-4750 mm) scheidt het atrium van verschillende andere ruimtes zoals een lunchroom en de Burgerzaal (trouwzaal). Gezien de bedrijvigheid in de hal was optimale geluidwering dus een voorwaarde, terwijl er wel openslaande deuren in de wand moesten komen. In de filosofie van architect Kim Herforth Nielsen komt bovendien in gebouwen van zijn hand zoveel mogelijk licht binnen. Die drie voorwaarden zijn samengebracht in een volledig glazen wand met glazen deuren die het daglicht onbelemmerd binnen laat stromen en geluid weert tot maar liefst 45 dB.

De weg naar extreme geluidwering

De geluidwerende glazen scheidingswand van Metaglas is volledig opgebouwd uit volglazen panelen zonder tussenprofielen. De panelen in de vaste wand zijn omwille van de veiligheid gelaagd; de deuren zijn van voorgespannen gelaagd floatglas. Tussen de glaspanelen bevindt zich een geluidsisolerende spouw van 40 millimeter. Om het geheel transparant te houden, zijn de afstandhouders van vrijwel onzichtbaar kunststof ‘We hebben deze oplossing o.a. ook toegepast bij de GGD in Amsterdam en in kunstencentrum De Kunstlinie in Almere’, aldus Matthijs Keijzer, adviseur bij Metaglas. De eisen voor dit project waren zeer hoog. Vooral het voorkomen van geluidslekken bij de deuren is volgens hem daarom cruciaal en niet eenvoudig te realiseren. ‘Hiervoor zijn hebben wij een speciale afdichting ontwikkeld’ Een testopstelling in het laboratorium van adviesbureau Peutz haalde dankzij deze configuratie een geluidsisolatiewaarde van 34 dB bij een testopstelling met deur (32 dB vereist) en 45 dB bij een opstelling met een vaste wand (38 dB vereist).

Projectinformatie

Architecten bureau
3XN, Kopenhagen
Locatie
Nieuwegein
Ontwerp
3XN, Kopenhagen
Opdrachtgever
Gemeente Nieuwegein
Bouwbedrijf
Bouwcombinatie stadshuis Nieuwegein (BAM utiliteitsbouw, Ballast Nedam bouw)
Jaar van realisatie
2012