Loading...

Schiphol, Amsterdam

Schiphol stoomt zich klaar voor de toekomst


Interview: Matthijs Keijzer - Metaglas

Wie reist via Schiphol ziet de grote verbouwing die er gaande is. De verbouwactiviteiten zijn onderdeel van een door Benthem Crouwel en Schiphol Group ontwikkeld masterplan. Dit plan omvat onder andere de scheiding van inkomende en vertrekkende passagiers. Deze ingreep is nodig vanwege de verwachte passagiersgroei van 25 procent in de komende 10 jaar.

‘Open’ securityfilters

Inkomende en vertrekkende reizigers lopen nu nog door elkaar; van en naar de gates. Hierdoor is controle bij iedere gate noodzakelijk. Door de scheiding van de passagiersstromen is dat straks niet meer nodig. De controle geschiedt dan op vijf centrale locaties, de securityfilters. Op deze locaties moeten grote hoeveelheden passagiers snel kunnen worden gescreend, zonder hen een beklemmend gevoel te geven. De ruimtes zijn daarom licht en open, met veel glas.

Egineering onzichtbaar

De scheiding van de reizigersstromen houdt onder meer in dat aankomst- en vertrekroutes apart van elkaar lopen. Om hiervoor ruimte te maken, worden gangpaden verbreed en wanden verplaatst, zoals in Lounge 1. Metaglas vernieuwde hier ruim 65 meter winkelpui. Matthijs Keijzer van Metaglas: ‘De Total Glas wanden vormen één geheel met balustrade erboven. De vijf meter hoge panelen zijn structureel verlijmd op de staalconstructie. Hierdoor ontstaat een fraai esthetisch beeld; vlak en profielloos.’ Aan de buitenzijde is de hoeveelheid engineering die er in zit echter nauwelijks te zien. Keijzer: ‘De puien zijn volledig custom made.

Door de aansluiting op nieuwe én bestaande situaties is vrijwel elk detail anders.’ Vanwege de strenge beveiliging en het beperken van de overlast, vormde ook de logistiek een uitdaging.

Ontzorgen

One-stop-shopping was bepalend in de keuze voor Metaglas door Benthem Crouwel Architecten en aannemer BAM Gebouwenservice. Keijzer: ‘Op basis van overleg met de betrokken partijen hebben wij een totaaloplossing ontwikkeld waarmee we de opdrachtgever volledig hebben
ontzorgd.’

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Schiphol Group
Architecten bureau
Benthem Crouwel Architecten
Ontwerp
Benthem Crouwel Architecten
Bouwbedrijf
BAM Utiliteitsbouw BV
Jaar van realisatie
2014
Fotografie
Sjoerd de Jonge
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!