Loading...

Renovatie Shell, Den Haag

Entrees maken het verschil


Interview: Niek van Vugt - Ellerman Lucas van Vugt architecten

Het Centraal Kantoor Nederland van Shell staat in de monumentale woonwijk Benoordenhout in Den Haag. Omdat het bedrijf groeit en zich wil presenteren als een moderne, ambitieuze, transparante en lerende multinational, werd het complex aan de Carel van Bylandtlaan de afgelopen jaren gerenoveerd, heringericht en uitgebreid.

Je zou de Carel van Bylandtlaan ook Shell-avenue kunnen noemen, want er staan uitsluitend kantoren van het olieconcern. Het eerste verrees in 1917. Na verschillende uitbreidingen kreeg het begin jaren vijftig gezelschap van een nieuw kantoor aan de overkant van de straat. In 1983 kwam er naast het oudste gebouw nóg een nieuw kantoor, inclusief indrukwekkende entree. Architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt voegde de afgelopen jaren een nieuwe entreehal en een nieuw kantoorgebouw toe.

Logische verbindingen

Een belangrijke voorwaarde was dat de vijf gebouwen bij de renovatie op een logische manier op elkaar zouden aansluiten. Onder meer door twee onderling verbonden entreehallen aan weerszijden van de Carel van Bylandtlaan te realiseren. Daarnaast moesten onder meer het nieuwe Shell Learning Centre voor het wereldwijde topmanagement en 350 extra parkeerplaatsen worden ingepast. ‘We hebben in de eerste plaats de hal van het gebouw uit 1983 opener gemaakt’, vertelt hoofdarchitect Niek van Vugt. ‘Dat blijft de centrale entree. Ertegenover is een volledig transparante nieuwe hal gekomen. Die twee staan met elkaar in verbinding via een ondergrondse ‘brugtunnel’ door het nieuwe deel van de parkeergarage onder de straat. Hij vormt, onder meer door de toetreding van daglicht, een heel plezierige en tegelijk de meest logische manier om van het ene naar het andere gebouw te komen.’

Fossielen van oesterschelpen

De twee entrees zorgen voor een heel andere sfeer. Van Vugt: ‘Voorheen was er een wat kille ontvangst, half buiten. Nu stap je die prachtige entree binnen.’ De entreelounge met oversized houten balie beslaat de hele breedte van het gebouw. Een halftransparante glazen wand van Metaglas onttrekt de achterliggende ruimte deels aan het oog. De print bestaat, in het verlengde van het Shell-logo, uit vervormde fossielen van oesterschelpen. Het beveiligde gebied aan de andere kant is deel van het gebouw uit 1917. ‘Een hal zonder ziel was het’, kenschetst Van Vugt. ‘We hebben die ruimte tot leven gebracht door een enorme trap toe te voegen die de verbinding vormt met het Shell Learning Centre op de eerste verdieping. Maar er worden ook groepsfoto’s gemaakt en toespraken gehouden. De mens staat centraal.’ Hij besluit: ‘Zo staat deze trap symbool voor de totale metamorfose: we hebben het complex menselijker gemaakt.’

Projectinformatie

Locatie
Den Haag
Ontwerp
Ellerman Lucas van Vugt en Braaksma en Roos Architecten
Opdrachtgever
Shell Real Estate Services
Bouwbedrijf
Van Dool Geveltechniek
Jaar van realisatie
2008