Loading...

Renovatie Overtoomsehof

Glazen gevel met gekantelde lamellen geeft galerijflat Overtoomsehof nieuw


Interview: Cees Hooyschuur - Hooyschuur Architecten

De Overtoomsehof is een typische flat van begin jaren zeventig in Amsterdam-West, het droeg tot voor kort nog alle kenmerken van de bouwstijl uit die periode. Nu niet meer. De galerijen zijn voorzien van een nieuwe, transparante glazen vliesgevel die het aanzien van het hele gebouw ophaalt.

‘De galerijen in de Overtoomsehof waren in het verleden al eens dichtgemaakt met een deels houten en deels kunststof constructie om weer en wind buiten te houden’, aldus architect Cees Hooyschuur. ‘Om te voorkomen dat de galerijen zouden worden aangemerkt als brandcompartiment – daarvoor gelden immers veel strengere regels – moesten ze destijds al minimaal 30 procent open zijn. Vandaar dat houten ventilatieschoepen waren aangebracht. De kozijnen en houten panelen in de borstwering waren in de loop van de jaren ernstig verrot en de beglazing voldeed niet meer aan de geldende bouwregelgeving. Kortom, er moest iets gebeuren.’

Van horizontaal naar verticaal

De bewoners van de flat ontvangen zorg van zorginstelling Cordaan. Beheerder Etro Vastgoed schakelde Hooyschuur in voor het ontwerp van de noodzakelijke nieuwe gevel. ‘Na oriënterende gesprekken had ik al een beeld van het nieuwe aan-zicht: strak, transparant, terughoudend en met veel meer nadruk op verticale lijnen. In vergelijking met de oorspronkelijk witte, horizontaal georiënteerde gevel zou dat de flat voor het oog een stuk slanker maken. In nauw overleg met Metaglas ontstond de oplossing die er nu in zit. Strak, transparant en zoverre opvallend dat je goed ziet wat we hebben gedaan. Dankzij de glazen lamellen, die onder een hoek van 45 graden naar buiten zijn gekanteld, blijft de galerij open genoeg om geen brandcompartiment te zijn en dicht genoeg om de bewoners droog te houden.’

Primeur

Gelijmde glazen lamellen De nieuwe gevel van de Overtoomsehof bestaat uit donkergrijze verticale aluminium stijlen met daartussen een volledig glazen borstwering waarvan de panelen onderaan zijn voorzien van een zeefdruk die het zicht op de bouwkundige constructie verhult. Verkoopadviseur Waldo Duin van Metaglas: ‘Voor de glazen lamellen boven de borstwering hebben we een unieke bevestigingsmethode ontwikkeld. Ze liggen op minieme aluminium-rvs ophangbeugels aan de stijlen. De verbinding tussen het glas en de beugel is gelijmd; er kwam geen schroef aan te pas. Dat is het leuke aan een opdracht als deze: we brengen op basis van onze kennis en ervaring de ingrediënten bij elkaar voor een passende oplossing.’

Projectinformatie

Architecten bureau
Hooyschuur Architecten
Locatie
Amsterdam
Ontwerp
Cees Hooyschuur
Opdrachtgever
Etro Vastgoedzorg
Bouwbedrijf
-
Jaar van realisatie
2012