Loading...

Renovatie Klooster

Van zuster tot zorgwoning: moderne toevoeging brengt rust in voormalig klooster


Interview: Branka Vuksanovic - Van Aken Architecten

De Zusters Franciscanessen der Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Moeder Gods stichtten in 1912 het monumentale Sint Nicolaasklooster in Mariaheide. Het sloot de deuren in 2004, maar is recent verbouwd tot kleinschalig verzorgingstehuis voor (dementerende) ouderen. Monumentale en moderne bouwstijlen hebben elkaar hier gevonden.

Het klooster is zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat gebleven – zelfs de oude muren en de glas-in-loodramen zijn er nog. Hoewel het gebouw jarenlang dienst deed als verzorgingshuis voor de zusters, moest het voor de ‘nieuwe’ zorgfunctie nog wel worden verbouwd en uitgebreid. Het complex is nu, onder de nieuwe naam ‘Van Haarenstaete’, een woonzorgcentrum met daarnaast vier zorgappartementen en een dagopvang voor senioren.

Zoeken naar verbinding

Een mooie opdracht, vindt Branka Vuksanovic, senior architect bij Van Aken Architecten: ‘Centraal in het complex staat het monumentale hoofdgebouw met aangebouwde vleugel uit 1912, prachtig gematerialiseerd en geornamenteerd. Daarachter ligt de kloostertuin. Het stond voor mij vast dat beide behouden moesten blijven. Eind jaren zeventig is een tweede, tamelijk nietszeggende vleugel aangebouwd die totaal niet in het beeld past, maar die ook moest blijven. Tussen deze uitersten was het zoeken naar verbinding.’ Ze koos voor nieuwbouw in een rustige, eigentijdse vorm met veel glas en hout. ‘Qua ritmiek en maatvoering doet het denken aan de monumentale vleugel uit 1912, zij het terughoudender.’

Nieuwe ruimten

In het hoofdgebouw is een multifunctionele ontmoetingsruimte gerealiseerd. Om aan de eisen op het gebied van binnenklimaat te voldoen, zijn achter de bestaande ramen hardglazen achterzetramen geplaatst. ‘Zo slank mogelijk geprofileerd’, voegt Vuksanovic toe. ‘Dat biedt maximaal doorzicht en het karakter van het gebouw blijft bewaard.’ In beide vleugels zijn alle ruimten gemoderniseerd en vergroot; in de nieuwe aanbouw zijn de zorgappartementen en de dagopvang gerealiseerd. Het belangrijkste resultaat van de renovatie is volgens de architect dat er meer rust is in het geheel. ‘Mijn voornaamste doel was het monument te benadrukken. Tegelijk mag je zien dat er toevoegingen bij horen, elk met hun eigen structuur. De verschillende delen hebben nu een band met elkaar.’

Projectinformatie

Architecten bureau
Interview: Branka Vuksanovic - Van Aken Architecten
Locatie
Mariaheide
Ontwerp
Van Aken Architecten, Eindhoven
Opdrachtgever
Amaliazorg, Oirschot
Bouwbedrijf
Wijnen Bouw BV
Jaar van realisatie
2010