Loading...

Renovatie Bibliotheek Universiteit Utrecht

Zes monumenten: Één architectonische schil


Interview: Jaap Bekker - Grosfeld van der Velde Architecten

De bibliotheek van Universiteit Utrecht is met recht monumentaal. Het complex bestaat uit zes grondig gerenoveerde panden in het historische hart van de stad. Het nieuwe interieurontwerp kenmerkt zich door weinig toevoegingen zodat het karakter van de gebouwen weer zichtbaar is.

De Bibliotheek der Letteren van de Universiteit Utrecht is met recht monumentaal. Zes onlangs grondig verbouwde en gerenoveerde panden aan de Drift in het historische hart van de stad vormen een ‘eenheid in verscheidenheid’. Dankzij een subtiele interieurarchitectonische schil merk je als bezoeker nauwelijks dat het complex uit verschillende monumentale gebouwen bestaat. Toch zijn vrijwel alle karakteristieke kenmerken (weer) zichtbaar. Het verging de gebouwen van begin negentiende eeuw als zoveel monumenten: verouderd, verrommeld, verwaarloosd en alleen nog in gebruik als opslagplaats. ‘We hebben ze allemaal afgepeld tot de oorspronkelijke structuur en die als uitgangspunt genomen voor de nieuwe functie’, aldus projectarchitect Jaap Bekkers van Grosfeld van der Velde architecten. ‘Zodoende hebben we van elk gebouw de kwaliteiten die het al in zich had en zo veel mogelijk historische details weer aan de oppervlakte gebracht.’

Nooit overschreeuwen

De grootste opgave was volgens Bekkers het brengen van eenheid in het complex. ‘Juist omdat we gebruikers elk gebouw willen laten ervaren als uniek, moesten we uiterst terughoudend zijn met het toevoegen van interieurelementen. Iets nieuws mag in zulke prachtige oude panden nóóit iets overschreeuwen dat er al was.’ Het consequent vasthouden aan een witte basis en grijs getinte details en accenten – historisch en nieuw – bracht licht en smeedde alles aaneen, tot de speciaal ontworpen studietafels, armaturen en andere interieurelementen aan toe. ‘De kleur in het gebouw komt van gebruikers en hun attributen, de boeken en andere onderwijs- en bibliotheekmaterialen.’

'Ontkennen’ van ingrepen

De terughoudende architectonische ingrepen vormen samen een nieuwe architectonische laag die er wél en níét is. ‘Ik omschrijf het graag als het ‘ontkennen’ van noodzakelijke ingrepen’, aldus Bekkers. ‘Neem de volglazen scheidingswanden tussen ruimten en de achterzetramen achter de monumentale vensters: ze zijn geplaatst uit het oogpunt van geluids- en thermische isolatie en brandwering, maar ze vallen nauwelijks op en verstoren de ruimtelijke beleving niet. Precies zoals het volgens mij moet zijn.’

Projectinformatie

Locatie
Utrecht
Opdrachtgever
Universiteit Utrecht
Architecten bureau
Grosfeld van der Velde Architecten
Ontwerp
Jaap Bekker
Bouwbedrijf
BAM Uliteitsbouw
Jaar van realisatie
2012
Deel dit project