Loading...

Renovatie Academie van Bouwkunst

Nog steeds oma’s zolder


Interview: Felix Claus - Claus en Kaan architecten

De Academie van Bouwkunst huist in twee rijksmonumenten aan het Waterlooplein in Amsterdam. Het voormalige arsenaal en het bijbehorende aalmoezeniershuis dateren uit de periode 1630-1650. In de loop van de jaren stapelden de verbouwingen zich op; de jongste aanpassing maakte van het ontstane doolhof weer een helder, transparant geheel. Gelukkig bleef de unieke sfeer.

Gangetjes, hoekjes, gaatjes – in een oud gebouw is het al snel kruip-door-sluip-door. ‘Veel studenten waardeerden die ruimtelijke chaos’, vertelt prof. ir. Felix Claus van Claus en Kaan architecten. ‘Iedereen weet hoe leuk het is op de zolder van oma. Dat gevoel had je hier ook.’ Een gebrek aan brandveiligheid en daarmee de dreigende intrekking van de gebruiksvergunning maakte een verbouwing noodzakelijk.

 

Onverwachte combinaties

‘De opgave was ingrepen te doen in een topmonument zonder de sfeer te verpesten of een stuiver teveel uit te geven’, aldus Claus. ‘Het kwam er op aan brandwering en transparantie te combineren. Brandwerend glas was de enige optie, maar kost vaak nogal wat. We hebben de plannen kunnen realiseren dankzij de financiële medewerking van velen. En zeker dankzij Metaglas, dat met een heel slimme, efficiënte oplossing kwam.’ Zodoende zijn alle kopse kanten van les- en andere ruimten voorzien van brandwerende glazen wanden. Een nieuw ontworpen trap met veel glazen details loopt vanaf de begane grond in één beweging naar de bovenliggende verdiepingen en draagt zo bij aan het gevoel van ruimte. Opvallend: allerlei historische constructiedetails zijn in het zicht gebleven. Claus: ‘Houten dakbalken, staal, beton, glas - onverwachte combinaties van materialen, feitelijk een zooitje, maar prachtig in een gebouw als dit.’

 

Geen geld voor plafonds

Het zichtbaar maken van wat gewoonlijk onzichtbaar is, is een terugkerend thema. Zo zijn bijna overal de plastic pvc-buizen voor de elektriciteitsdraden te zien, als een ‘geconstrueerde chaos’ die oud en nieuw verbindt. ‘Aan de ene kant maken we op die manier een statement’, zegt Felix Claus. ‘Aan de andere kant was er gewoon geen geld voor plafonds.’ En de sfeer, is die gebleven? ‘Ik durfde na de verbouwing niet meteen naar binnen’, geeft hij toe. ‘Daarom heb ik eerst wat lesgevende collega’s naar hun ervaringen gevraagd; die waren onverdeeld positief. Dankzij het glas zie en hoor je overal dynamiek. Dat werkt heel aanstekelijk en inspirerend. Het zoldergevoel is er nog.’

Projectinformatie

Architecten bureau
Claus en Kaan Architecten
Locatie
Amsterdam
Ontwerp
Felix Claus
Opdrachtgever
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
Bouwbedrijf
BAM Schakel en Schrale BV
Jaar van realisatie
2009