Loading...

Total Glas hyiënefactor

voor UMC Utrecht


Bij de realisatie van een nieuw OK-complex spelen veel factoren een rol. Belangrijk is rust, zowel voor de patiënt als voor het OK-personeel, dus geen overvloed aan techniek in het zicht. Verder spelen openheid, licht en transparantie een rol, hygiëne en bovenal luchtbehandeling.

Het UMC Utrecht heeft sinds begin dit jaar de beschikking over 21 state-of-the-art OK’s (10.000 m2) verdeeld over twee verdiepingen. Een project van
tien jaar dat veel (regel)kennis en ervaring vraagt. Atelier Kempe Thill is samen met het Belgische architectenbureau Osar de drijvende kracht achter
het project. 

Te klein en te oud

De oude OK’s, gebouwd in de jaren ‘80 op de tweede en vierde verdieping, voldeden niet meer. Te klein, te oud en met onvoldoende voorzieningen. De nieuwe OK’s liggen in de kelder en op de vierde verdieping, gekoppeld door een spoedlift. Tijdens de gehele operatie is het ziekenhuis in bedrijf gebleven. Als eerste zijn er negen OK’s in de kelder gebouwd. Vervolgens is alles verplaatst en is de vierde verdieping aangepakt.

Elk onderdeel van het proces rondom een OK is doorgelicht. Een veelheid aan gesprekken met betrokkenen en een uitgebreid programma van eisen hebben geleid tot een uniek OK-complex. 

 

Van recovery-ruimtes met dag-nacht-ritme tot thema-karren voor de bevoorrading, en van scheiding van schoon- en vuilgoed tot speciale doorgeefkasten tussen opdekruimtes en OK.

Total Glas hygiënefactor

Vanwege hygiëne en transparantie is veel gebruikgemaakt van volglazen wanden en deuren. Atelier Kempe Thill koos het Total Glas-systeem van Metaglas. Zowel de wanden tussen corridors en kantoren en tussen OK’s en de buitenring zijn in dit systeem uitgevoerd. De delicate luchtbehandeling in de OK’s wordt bereikt met overdruk. Dit drukverschil stelde extra eisen aan de uitvoering van de T otal Glas-deuren.

 

Projectinformatie

Architecten bureau
Atelier Kempe Thill en Osar Architects NV
Locatie
Utrecht
Ontwerp
Atelier Kempe Thill en Osar Architects NV
Opdrachtgever
UMC Utrecht
Bouwbedrijf
Medicomzes
Jaar van realisatie
2016
Fotografie
Ulrich Schwarz, Berlin