Loading...

Nieuwbouw Metaglas, Tiel

Nieuw pand toont kunnen en ambities


Interview: Waldo Duin - Metaglas & Gijs Moesbergen - Moesbergen Bouw- en Adviesbureau

Het gaat goed met Metaglas. Groei heeft echter ook tot gevolg dat bestaande huisvesting te klein kan worden. Vandaar dat het bedrijf koos voor nieuwbouw. Nog steeds in Tiel, maar wel op een meer passende locatie en met een uitstraling die laat zien waartoe Metaglas in staat is.

Wie komt aanrijden, herkent het nieuwe pand onmiddellijk aan de glazen entreetoren en het aangrenzende, met melkglazen panelen beklede, ‘zwevende’ kantoor. Trouwens, ook het Metaglas-logo op de productiehal is niet te missen. Verantwoordelijk voor het ontwerp was Gijs Moesbergen van Moesbergen Bouw- en Adviesbureau uit Echteld. ‘Behalve een aantal randvoorwaarden, zoals het aantal vierkante meters en de logische indeling van bedrijfsprocessen, had ik de vrije hand. ‘Maak er maar wat moois van’, werd er gezegd.’

Transparante werkomgeving

In in- en exterieur van het pand komt vrijwel het hele productengamma van Metaglas terug. Het resultaat is een bijzonder transparante werkomgeving waarin glas natuurlijk de boventoon voert. ‘Dat was een keiharde eis’, aldus Waldo Duin van Metaglas. ‘Zo is de werkvloer in het kantoor één grote ruimte. De enige onderbrekingen zijn een trappenhuis en de glazen wanden van werkruimtes voor wie tijdelijk wat meer privacy nodig heeft. Zo voorkomen we ondanks de openheid dat je elkaar de hele dag woordelijk kunt verstaan.’ Ook mooi: in de glazen wanden zijn kasten geïntegreerd waarin medewerkers al hun spullen kunnen opbergen. ‘In het oude pand was het vanwege de beperkte ruimte altijd wat rommelig’, vertelt Duin. ‘Hier moet de knop om: het kantoor is transparant en netjes en dat moet zo blijven.’

Een bijzonder aspect aan de gevel van het kantoor – behalve de melkglazen bekleding – is de speciaal ontworpen glazen zonwering die zich laat aanpassen aan de stand van de zon. Waldo Duin: ‘We wilden originele zonwering, dus geen kant-en-klare oplossing en als het even kon met gebruik van glas. Daarom zijn we zelf gaan rekenen en tekenen. Het resultaat zijn de gestreept glazen lamellen die nu aan de buitenkant van de gevel zitten. Perfect ingepast in het geheel.’ Ontwerper Gijs Moesbergen: ‘Het zorgt voor een heel rustige aanblik. Daar ben ik blij mee, want dat was mijn uitgangspunt bij het ontwerp. Tegelijk is de hoeveelheid daglicht die binnenvalt gewaarborgd.’

‘Banen’ van ruiten

Ook de entree is – qua beglazing althans – ‘eigen werk’. De afstand tussen daklijn en maaiveld wordt overbrugd met elf meter hoge verticale ‘banen’ van vier ruiten boven elkaar. Alle ruiten zijn structureel met elkaar verlijmd en gemonteerd op een lichte achterliggende constructie van glazen vinnen, waarmee ze zijn verbonden via niet meer dan een aantal roestvast stalen ‘lippen’ die zijn weggewerkt in de voegen. Gijs Moesbergen: ‘Een transparantere oplossing is met gangbare technieken vrijwel niet mogelijk.’ Het resultaat: een pand dat naadloos past bij de ambities van Metaglas. Waldo Duin: ‘Bij Metaglas passen we onze producten aan de wensen van onze klanten en dat doen we graag en goed. Maar het was toch ook wel eens leuk om een constructie te kunnen aanpassen aan ónze wensen.’

Projectinformatie

Architecten bureau
Moesbergen Bouw- en Adviesbureau
Locatie
Tiel
Ontwerp
Gijs Moesbergen
Opdrachtgever
Metaglas BV, Tiel
Bouwbedrijf
BV Aannemingsbedrijf Hakvoort, Ulft
Jaar van realisatie
2008