Loading...

New Babylon:

achterhaald gebouw nu ultramoderne ‘stad in een stad’


Interview: Roberto Meyer - MVSA Meyer en van Schooten Architecten

Wonen, werken, overnachten, winkelen – New Babylon, naast station Den Haag Centraal, heeft het allemaal in zich. Een somber, verwaarloosd gebouw uit de jaren zeventig veranderde de afgelopen jaren in een luxe, ultramoderne ‘stad in een stad’.

Oud omarmt nieuw

New Babylon biedt een spectaculaire aanblik, van buiten en van binnen. Meyer gaf het complex spectaculaire, vrijwel volledig glazen gevels. ‘Het oude Babylon is ‘omarmd’ door het nieuwe en qua comfort bij de tijd gebracht. Ik houd van die combinatie van oud en nieuw; het oude zomaar afschrijven is te gemakkelijk. Tegelijk geloof ik in het samenbrengen van functies, zeker op een stedelijke locatie als deze.’

Kijkdozen

Ook in het interieur koos Meyer voor volledig uit glas opgetrokken wanden. Op strategische plaatsen is brand- en zelfs rookwerend glas in grote afmetingen toegepast. ‘Al het glas heeft een neutrale aanblik; wat zich eráchter bevindt, moet alle ruimte krijgen. De neutraliteit van de publieke ruimtes zorgt er bijvoorbeeld voor dat de winkels kijkdozen worden. Ook gaat glas lang mee, blijft het mooi en past het zich vanzelf aan aan functieveranderingen.’

Bekijk de test!

5000 mm hoge glazen schuifwanden in openbare ruimtes betekent strenge veiligheidseisen. Metaglas testte de stevigheid van de constructie uitgebreid. Bekijk hier de filmpjes. 

5000 millimeter hoge glazen schuifwand

New Babylon verwijst via natuurlijk ogende begroeiing op enkele wanden naar de mythische hangende tuinen. Maar liefst 5000 mm hoge glazen schuifwanden hangen er aan een ingenieuze constructie 75 cm vóór, zodat het groen kan worden onderhouden. Architect Roberto Meyer: ‘Ik wilde een ruimtelijk effect. Metaglas is in staat zich te verplaatsen in wat ik als architect voor ogen heb en koppelt daaraan een technisch baanbrekende en tegelijk praktische oplossing.’ Daarnaast plaatste Metaglas onder meer het aluminium zetwerk bij de verdiepingsvloeren. ‘Geen dagelijks werk, wél de opdrachtgever ontzorgen’, aldus projectleider Matthijs Keijzer.

Projectinformatie

Locatie
Den Haag
Opdrachtgever
Babylon Den Haag (SNS Property & Fortress)
Architecten bureau
MVSA Architects
Ontwerp
Roberto Meyer
Bouwbedrijf
Bouwcombinatie New Babylon
Jaar van realisatie
2013
Fotografie
René de Wit
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!