Loading...

Transparante zonwering

geen science fiction in matrix VI


Interview: Stijn Rademakers - Ector Hoogstad Architecten

In Matrix VI, het jongste gebouw van het Science Park in Amsterdam, komen onderwijs, onderzoek en ondernemen samen. Promovendi en start-ups uit de bèta sector kunnen er kantoren en eenvoudige laboratoria huren, variërend van 26m2 tot een halve of hele verdieping. Zelfs clean rooms en chemische labs zijn in te passen.

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp van het gebouw. De dichte gevelvlakken zijn bekleed met thermisch gemodificeerd hout dat ongevoelig is voor rot. Het mossedum dak buffert regenwater en filtert fijnstof uit de lucht. Daarnaast ontwierp Ector Hoogstad Architecten Matrix VI op zo’n manier dat de gevel gebruik maakt van het zonlicht waar het kan, en die buiten houdt als het moet.

Grootste uitdaging

Dat heeft alles te maken met de plaatsing van het rechthoekige gebouw. Één kop staat pal op het noorden gericht, de ander logischerwijs op het zuiden. De gevels aan de langste zijden liggen op het oosten en westen. ‘Het liefst laat je zoveel mogelijk zonlicht binnen, maar tegelijkertijd ligt daar de grootste uitdaging. Meer licht betekent meer warmteontwikkeling binnen, omdat gebouwen tegenwoordig zó goed geïsoleerd zijn. Zonde om die warmte weg te koelen’, zegt architect Stijn Rademakers van Ector Hoogstad Architecten. Het is bovendien niet erg milieuvriendelijk.

Natuurlijke luifel

Daarom steken de borstweringen van het gebouw uit naar gelang hun oriëntatie op de zon om een natuurlijke luifel te vormen. De gevel aan zuidkant steekt maar liefst twee meter uit, aan de noordkant slechts een fractie daarvan. Aan de oost- en westgevel weren verticale glazen lamellen met zeefdruk – gemaakt door Metaglas – de laagstaande ochtend- en avondzon. Rademakers: ‘De lamellen vangen zo’n 10 tot 15 procent van het licht af dat binnenvalt. Deels omdat ze licht gekleurd zijn, deels door hun bedrukking die dichter oploopt naar boven toe. De lamellen zijn steeds in zo’n hoek gefixeerd, dat er een optimum is tussen de binnenval van licht en de benodigde zonwering voor het gebouw. Het uitzicht blijft altijd gewaarborgd; een oplossing die ik op deze manier nog niet eerder heb gezien.’

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam
Ontwerp
Ector Hoogstad Architecten
Opdrachtgever
Matrix Innovation Center
Bouwbedrijf
Sprangers Bouwbedrijf BV
Jaar van realisatie
2014