Projectfoto's

Verrommeld ensemble wordt helder onderwijscomplex

Interview: Ady Steketee - Marx en Steketee Architecten

Het oudste deel van het Janskerkhof in Utrecht, het voormalige klooster en Statenzaal ten tijde van de Unie van Utrecht, staat al bijna acht eeuwen. Geen wonder dat het gebouw van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Utrecht talloze keren is verbouwd en aangepast. Marx&Steketee architecten heeft van het duistere labyrinth van gangen en kamertjes een helder en leesbaar onderwijsgebouw gemaakt met mooie zichtlijnen waar veel van de waardevolle historie weer in volle glorie zichtbaar is.

Ady Steketee besteedde veel tijd aan het begrijpen van het complex. ‘Je leert als het ware een grote 3D-puzzel van buiten om te snappen hoe het in elkaar zit, wat je er mee kunt en hoe je het programma van eisen op een juiste manier integreert. Je onderzoekt de historische waarde. Wat waren de gebouwfuncties en wat kun je benutten. Bruikbaar was de grote herstructurering en verbouwing door de Rijksgebouwendienst in 1905. Toen is een duidelijk en stoer ensemble gecreëerd.’ Steketee heeft alle latere pragmatische oplossingen verwijderd. De vele tussenwanden, verlaagde plafonds en de barakken in het binnenhof. Het is allemaal weg.

Overgebleven zijn lange gangen, zichtlijnen en een fors trappenhuis dat de volledige gebouwhoogte toont en de verschillende gebouwdelen met elkaar verbindt. Centraal in Janskerkhof ligt het oude kloosterhof. Diverse aanbouwen en losse bouwsels. zijn verwijderd. Hierdoor is de centraal in het hof gelegen anatomiezaal weer zichtbaar. Deze is nu ingericht als ontmoetingsplek en verbonden met de hoofdgebouwen. Janskerkhof is nu een hangout voor studenten met informele ontmoetings- en studieplekken. De oude gangen zijn volledig benut met werkplekken en zitjes.

330 verschillende maten
Janskerkhof wordt een studiecentrum voor 950 studenten van het Utrecht Law College. Veel mensen in een gebouw van 7.250 vierkante meter vergt duurzame keuzes voor klimaat en techniek. Met name isolatie, ventilatie en brandcompartimentering. De wanden hebben een Rc van 2,5, de daken van 3,5. Een groot deel van de vensters - 330 verschillende maten - in dit monument heeft achterzetramen als isolatiemethode voor zowel warmte als geluid. Zeker de lesruimtes gelegen aan de drukke centrumstraten profiteren hiervan. Een deel van de vensters is brandwerend uitgevoerd.

De nieuwbouw is geslaagd. Dat is af te lezen aan de aantallen studenten die vanaf dag een na de opening al hun eigen plek hebben gecreëerd. Een verrommeld ensemble is door slimme, duurzame keuzes van Marx&Steketee een uitnodigend en helder gestructureerd gebouw met prachtige constructies als een enorme houten trap en glazen daken boven twee patio’s. Een onderwijscomplex dat zeker tot de opening van de geplaatste tijdcapsule in 2116 zal voldoen.

Janskerkhof, Utrecht

Locatie Utrecht
Ontwerp Marx en Steketee Architecten
Opdrachtgever Universiteit Utrecht
Bouwbedrijf Wijnen Bouw Someren
Jaar van realisatie 2015
Metaglas producten MetaPlus achterzetramen
MetaPlus Comfort
MetaPlus Protect


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest