Projectfoto's

Total Glas biedt transparantie en openheid

ING House

De verschijningsvorm van het hoofdkantoor van ING maakt iedere routebeschrijving overbodig. Al bij de opening was het gebouw als landmark een begrip. Bovenal moest het ING House transparant zijn en openheid uitstralen overeenkomstig de identiteit van de bank. Meyer en Van Schooten Architecten hebben zich door ING laten inspireren tot een bouwwerk, dat, meer nog dan door een gekke vorm, opvalt door een concept, waarin intelligentie en innovatie tot de kernbegrippen behoren. Voor de karakteristieke openheid van het interieur en de geluidsbeheersing is vertrouwd op Total Glas producten van Metaglas.

In het oogspringend is de beeldbepalende en tegelijkertijd nagenoeg volledig transparante gevel van het gebouw, die als tweede huidfaçade is uitgevoerd. De glashuid aan de A10 houdt het geluid en de stank van de rondweg tegen. De gevel aan de zuiden oostzijde heeft een selectieve compartimentering per bouwlaag om voor alle verdiepingen thermisch gelijke spouwlucht te krijgen. In de lounge en de vergaderruimte in de 'cockpit' is dit bereikt door de Metaglas klimaatramen toe te passen. De raamconstructie bestaat uit gehard glas en scharnieren, zodat de ramen geopend kunnen worden.

Licht heeft vrij spel
Dat licht een belangrijke rol speelt in het ontwerp en de uitvoering, blijkt ook uit het vele gebruik van glas in het gebouw. Door het inpassen van Total Glas producten van Metaglas ontstaat er een interactie tussen verschillende ruimtes. Licht heeft vrij spel en er zijn tal van doorkijkjes in het binnenontwerp gebracht. Zo heeft Metaglas voorgespannen gelaagd floatglas buitenwanden voor kantoorruimtes ontwikkeld met daarin geïntegreerde grote glazen deuren (2,4 m. x 1,5 m.) voorzien van fraaie RVS-grepen. In overleg met de architect heeft Metaglas veel aandacht besteed aan de detaillering van de verschillende toegepaste producten en met name de aansluitingen van de bovenpanelen van deze glazen buitenwanden.

Naast de eisen voor transparantie en thermische isolatie werden tevens hoge eisen gesteld aan de geluidswerendheid van de constructie van het gebouw. Door de isolerende dubbele glazen gevel mocht het binnengeluid niet gaan overheersen, terwijl het transparante karakter van het gebouw gewaarborgd moest worden. Daarom werden kantoorscheidende wanden voorzien van speciaal vervaardigde geluidswerende glazen panelen die bestaan uit twee lagen gelaagd glas met een spouw van 40 millimeter voorzien van doorzichtige afstandhouders. Deze panelen leveren een RWwaarde van 40 dB. Het ING House is door kroonprins Willem Alexander geopend. Zowel de opdrachtgever als de gebruikers van het nieuwe hoofdkantoor zijn zeer tevreden met het gebouw in deze bijzondere verschijningsvorm.

ING House

Locatie Amsterdam
Ontwerp Meyer en Van Schooten Architecten
Opdrachtgever Ontwikkelmaatschappij ING Blauwhoed
Bouwbedrijf Bouwcombinatie samenwerkING
Jaar van realisatie 2002
Metaglas producten Total Glas hardglazen deuren & puien
Geluidswerende hardglazen puien / deuren
Metinox® beslag


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest