Projectfoto's

Het decor is jaren ’30, het comfort is van nu

Het Kwadrant

Interview: Rob van der Waart - Hofman & Van der Waart Architecten

Het ontwerp van appartementencomplex Het Kwadrant in Leidschendam knipoogt openlijk naar de Nieuwe Haagse School. De kleur van de bakstenen en de beeldbepalende betonnen sierranden verraden de inspiratie uit de jaren ’20 en ’30. Maar achter dat nostalgische decor wacht een zeer modern woongebouw met luxe appartementen en bedrijfsruimten. Het ontbreekt de huurders aan niets.

‘Het lijkt alsof Het Kwadrant er al 50 jaar staat. En dat was precies de bedoeling’, vertelt projectarchitect Rob van der Waart. ‘De gemeente Leidschendam geeft de laatste tijd de voorkeur aan wat klassiekere architectuur, vooral in en rond het centrum. Dit ontwerp sluit daar goed bij aan. Hoewel het goed beschouwd niet eens zo heel erg klassiek is.’

Geen galerijen
De contouren van het Kwadrantgebouw domineren het kruispunt van de Bachlaan en de Oude Trambaan, in de buurt van het centrum. Vroeger stond er een supermarkt; na de sloop daarvan lag het terrein jarenlang braak. Het nieuwe appartementencomplex betekent dus een welkome upgrading. Om dat kwaliteitsbeeld niet te verstoren, zijn geen galerijen aangebracht. De bewoners hebben via twee riante entreeportalen toegang tot hun woningen. De plint is bestemd voor bedrijfsruimten.

Balkons als extra leefruimte
Aan de beide straatzijden vallen vooral de ver uitstekende balkons op, allemaal afgesloten met balkonbeglazing zonder profielonderbreking. Hierdoor ontstaan regen- en winddichte ruimtes die extra warmte- en geluidsisolatie bieden. ‘Zo’n glazen afscheiding zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar ook voor extra effectieve leefruimte’, weet Van der Waart. Deze – later ingebrachte – eis stelde hem wél voor de uitdaging het glas zo elegant mogelijk in te passen in het oorspronkelijke slanke bouwontwerp. Dat is goed gelukt, vindt hij. ‘De mensen van Metaglas hebben goed meegedacht. De horizontale lijnen van de stalen balustrade onderstrepen de horizontale belijning van de balkons. Het glas aan de binnenzijde van de balustrade om ook deze winddicht te maken, is mooi in de oplossing meegenomen.’ Content is de architect met de hoogwaardige afwerking van de appartementen. ‘Alles ziet er mooi, ruim en licht uit. En dat in een binnenstedelijk gebied waar het altijd woekeren met de ruimte is.’

 

Het Kwadrant

Locatie Leidschendam
Ontwerp Hofman & Van der Waart Architecten, Zoetermeer
Opdrachtgever ING Real Estate Development
Bouwbedrijf Bouw- en aannemersbedrijf Schouten, Leidschendam
Jaar van realisatie 2011
Metaglas producten M-View beglazing voor balkons en veranda's


Geen downloads beschikbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Inzicht Editie 3 2013

Inspiratie & productnieuws.

Meldt u hier aan
Advies

Meer informatie? Onze adviseurs denken graag met u mee. 
(0344) 750 400
info@metaglas.nl

Bericht delen
Tot 24% energiebesparing met M-View balkonbeglazing Ingenieursbureau Peutz heeft berekend hoeveel energie-winst er valt te behalen,...
Laatst bekeken projecten
Metaglas
Volg ons op:
volg ons
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Pinterest