Loading...

Herbestemming Postkantoor, Deventer

Van postkantoor tot appartementencomplex zonder uiterlijke verandering


Interview: Jon Kristinsson - Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson BV

Toen het hoofdpostkantoor aan de Nieuwstraat in Deventer zijn oorspronkelijke functie nog had, zal op de bijna elf meter hoge benedenverdieping ongetwijfeld een formidabele galm hebben geklonken. Het werd in 1907 gebouwd onder architectuur van Cornelis Hendrik Peters (1847-1932), die in opdracht van het Rijk het ontwerpen van post- en telegraafkantoren tot zijn taken mocht rekenen. Inmiddels is de postmarkt en daarmee de bestemming van het markante gebouw ingrijpend veranderd.

Peters’ ontwerp ligt aan de rand van de historische binnenstad van Deventer. Er bevinden zich vast nog postzegels binnen de muren van ‘La Poste’, maar die zijn dan van de bewoners van de 26 luxe appartementen en maisonnettes die het pand sinds begin dit jaar herbergt. Woonbedrijf Ieder1 te Deventer/Zutphen verhuurt en verkoopt de woningen. Dat het gebouw een woonfunctie zou krijgen, stond overigens na het vertrek van de posterijen allerminst vast; er bestonden ook plannen voor de vestiging van winkels of een grand café met filmhuis. Die konden niet doorgaan, aldus prof. ir. Jon Kristinsson van het gelijknamige Deventer architecten- en ingenieursbureau. ‘Het gebouw is een rijksmonument, dus er mag aan de buitenkant eigenlijk niets aan worden veranderd. Woningen zijn het beste wat dit postkantoor kon overkomen omdat daarmee het karakter behouden blijft.’

Elk appartement uniek

Het interieur is compleet gestript. Dat was de enige mogelijkheid om de woningen te kunnen laten voldoen aan de geldende eisen op het gebied van comfort, geluidsisolatie en brandbeheersing. Desondanks hebben ze allemaal hun eigen karakter. Kristinsson: ‘Alleen de drie zogenoemde ‘loketwoningen’ op de begane grond zijn gelijk, alle andere appartementen en maisonnettes zijn verschillend. We hebben in de oorspronkelijke enorme hoogte van de begane grond een extra vloer gehangen, waarbij de oorspronkelijke hoge vensters zijn gebleven. De daar gelegen appartementen hebben woon en leefruimte over allebei de gerealiseerde lagen.’ Karakteristiek zijn ook de appartementen op de erboven gelegen etages. De tweede verdieping krijgt veel licht van de gehandhaafde hoge toegangshal die nu dienst doet als gemeenschappelijke binnentuin. De derde en vierde woonlaag zijn volgens Kristinsson een verhaal apart: ‘Deze appartementen liggen in de kap van het gebouw en hebben dus veel schuine, soms onverwachte hoeken. Het is gelukt ook hier de ruimte optimaal te benutten, maar dat was best een uitdaging.’

Creatieve oplossingen

Nu de renovatie achter de rug is, is aan de buitenzijde nauwelijks zichtbaar dat het gebouw een andere bestemming heeft gekregen, vindt Kristinsson. Het gebruik van achterzetramen van Metaglas noemt hij ‘een toegift’: ‘Het aanzicht van de vensters is niet veranderd en toch draagt de beglazing bij aan het comfort. Op die manier hebben we in het hele gebouw gezocht naar inventieve oplossingen binnen de bouwfysische en financiele kaders. Ik ben er trots op dat we met alle betrokken partijen onze nek hebben durven uitsteken en dit project tot een succes hebben gemaakt.’

Projectinformatie

Architecten bureau
Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson BV
Locatie
Deventer
Ontwerp
Jon Kristinsson
Opdrachtgever
De Woonunie
Bouwbedrijf
Aannemersbedrijf Bramer
Jaar van realisatie
2006