Loading...

Decor Nationale Toneel

Glazen huis symboliseert apathie Drie Zusters


Interview: Bernard Hammer - Ontwerper

In een regie van Theu Boermans speelt het Nationale Toneel de theaterklassieker Drie Zusters van Anton Tsjechov. Het verhaal speelt zich af in een abstract decor van drie volledig glazen kubussen, ontworpen door de vermaarde Oostenrijkse theatervormgever Bernard Hammer.

In een slaperig provinciestadje dromen drie zussen – gespeeld door topactrices Ariane Schluter, Katja Herbers en Anniek Pheifer – van een leven in het mondaine Moskou. Ze ondernemen echter geen enkele actie om die droom werkelijkheid te maken. Symbool voor hun apathie staat een volledig glazen huis waarin en waaromheen de voorstelling zich afspeelt. De spelers betreden de drie met elkaar in verbinding staande kubussen via ingangen aan de zij- en achterkant. Binnenin verdwijnen ze regelmatig in een wolk van mist – te danken aan verschillende ingebouwde rookmachines. De glazen sculptuur is ontsproten aan de geest van Bernard Hammer. Een decor moet volgens hem daadwerkelijk iets aan een voorstelling toevoegen. ‘Ik probeer altijd een decor te ontwikkelen dat niet meteen voor de hand ligt en daardoor spraakmakend is. Uiteraard moet het wel aansluiten op de voorstelling. In dit geval staat het voor de harde, opgesloten toestand waarin de zussen zichzelf manoeuvreren.’

Kubussen door heel Nederland

Drie Zusters was van 6 december 2012 tot en met 1 februari 2013 te zien in 30 theaters in Nederland. Dat schept de logistieke uitdaging de kubussen bijna dagelijks in hun geheel te vervoeren van het ene toneel naar het andere. Er zijn twee vrachtwagens voor nodig. ‘Op wat verbindingen en beslag na is het écht alleen maar glas’, aldus Lex Boere, hoofd Techniek van het Nationale Toneel. ‘Dat vraagt een stevige, maar toch transparante constructie. Metaglas was de enige glasspecialist die dit project aandurfde. Voor het transport hebben we in overleg een houten bekisting gemaakt. Dankzij onze gezamenlijke inspanningen verliep het allemaal prima. En de recensies waren lovend.’

Projectinformatie

Locatie
Heel Nederland
Opdrachtgever
Het Nationale Toneel
Ontwerp
Bernard Hammer (soldaat van Oranje, De Prooi)
Bouwbedrijf
-
Jaar van realisatie
2012
Deel dit project