Loading...

Appartement De Waaijer

Liefde voor Japan levert eigenzinnig interieur op


Intervieuw: Martine Muller - Muller & Van Eys Architectuur & Omgeving

Appartementencomplex De Waaijer ligt op het zuidelijkste puntje van Delft.

Het vormt de buitenste ‘barrière’ tussen de Delftse wijk Tanthof en het open gebied van Midden-Delfland. Het complex is, zoals de naam al doet vermoeden, gebouwd in de vorm van een waaier. Daarmee profiteren de twaalf trapeziumvormige appartementen optimaal van het prachtige uitzicht over één van de zeldzame stukjes groen in de volle Randstad. Muller & Van Eys Architectuur & Omgeving uit Delft was niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van het in 2005 opgeleverde complex, maar ook voor het interieur van een aantal appartementen.

De fundering van De Waaijer is op het eerste gezicht nogal fors. Het is dan ook geen normale fundering, maar een oude telecommunicatiebunker die met het appartementencomplex erbovenop een opvallende nieuwe bestemming heeft gekregen. Mag de aanblik van het gebouw al bijzonder zijn, de binnenkant is helemaal niet te versmaden. (Interieur)architect Martine Muller ontwierp het interieur van drie appartementen, waaronder dat van het echtpaar Van Dorp. ‘Toen we om de tafel gingen zitten, lieten de opdrachtgevers blijken helemaal idolaat zijn van Japan en de sfeer van Japanse vormgeving’, vertelt Muller. ‘Het was hun nadrukkelijke verzoek daar in het interieur iets mee te doen.’

Autonoom volume

Maar wat is kenmerkend voor Japan, behalve sushi en rieten matjes op de vloer? In de visie van Muller: een fl exibel indeelbare ruimte met zo min mogelijk afgebakende kamers en gangen. ‘De trapeziumvorm van het appartement vraagt om een speciale indeling. Geen wand staat immers haaks op de andere. Daarom heb ik een losse, rechthoekige ‘doos’ vrij in de ruimte geplaatst; een autonoom volume dat de kledingkasten, de badkamer en de slaapkamer herbergt.’ Twee grote glazen translucente schuifdeuren langs de wanden bieden toegang tot deze ruimtes en de kasten. Verder zijn alleen transparante glazen schuifdeuren toegepast waardoor het idee van flexibele ruimtes verder wordt benadrukt.

Volle hoogte

De schuifwanden en de afwezigheid van gangen tussen de kamers maken het interieur niet alleen eigenzinnig en flexibel indeelbaar, maar vooral ook licht en ruimtelijk. Muller: ‘De bewoners wil- den de verdiepingshoogte van 2,70 meter graag optimaal benutten. Daarom vond ik dat ook de schuifwanden de volle hoogte moesten hebben. Metaglas heeft ze speciaal op maat gemaakt en in de woning gemonteerd. De familie Van Dorp kan naar hartelust schuiven in het appartement.

Projectinformatie

Architecten bureau
Muller & Van Eys Architectuur & Omgeving
Locatie
Delft
Ontwerp
Martine Muller
Opdrachtgever
Particulier
Bouwbedrijf
-
Jaar van realisatie
2006