Loading...

De Stadstuinen

Spelen met details en materialen


Interview: Robert Alewijnse - DP6 architectuurstudio

Er is een passende uitdrukking voor project De Stadstuinen in Amsterdam-Osdorp: rechttoe, rechtaan. In situatie en in architectuur. Het project is een langgerekt lint van gebouwen die in bouwkundig opzicht veel van elkaar weg hebben. Architect Robert Alewijnse van DP6 architectuurstudio uit Delft speelde met details en materialen en creëerde zo toch verschillen.

De Osdorpse wijk Nieuw Reimerswaal dateert van net na de Tweede Wereldoorlog. De komende jaren wordt de wijk helemaal vernieuwd. De Stadstuinen is één van de vijf deelprojecten en bestaat uit acht blokken: drie torens met een liftkern, drie flats met galerijwoningen en twee rijtjes lagere woningen waarvan sommige met bedrijfsruimte.

 

Dilemma

‘Er vallen mij aan wederopbouwwijken altijd twee dingen op’, begint Robert Alewijnse. ‘Er is veel aandacht voor de natuurlijke omgeving, maar tegelijk ziet de bouw er vaak goedkoop en eenvormig uit. In De Stadstuinen stonden we voor een dilemma: we wilden niet breken met die aanpak en met de bestaande stedenbouwkundige structuur, maar wel woningen realiseren die architectonisch zorgvuldiger zijn uitgewerkt. Tegelijk moest het allemaal betaalbaar blijven, want een deel van de woningen valt in de sociale klasse. Dat is gelukt door de bouwkundige structuur eenvoudig te houden - net als vroeger dus – en te spelen met details en materialen.’

Gevoel van vrijheid

De ‘voorkant’ van het project wordt gevormd door een looproute met bomen die ten noorden van de bebouwing loopt. 

Langs deze ‘Esplanade’ vormen langgerekte houten trappen de overgang naar het dek waarop de torens en blokken staan. Daaronder ligt de parkeergarage. Alewijnse: ‘Bijna alle voordeuren en ingangen komen uit op de Esplanade. Dat geeft levendigheid. De treden en bomen versterken dat: je kunt er even lekker gaan zitten.’

De ‘achterkant’ ligt aan water en een park en vangt veel zonlicht. Daar bevinden zich de balkons, terrassen en steigers. ‘De balkons liggen niet recht boven elkaar. Daardoor krijg je een gevoel van vrijheid. Zeker met het mooie uitzicht’, zegt Alewijnse. Bijzonder zijn de trappenhuizen: bijna volledig van glas, niet alleen omwille van de lichtinval, maar ook uit het oogpunt van sociale controle. En daar, besluit Alewijnse, wijkt De Stadstuinen misschien nog wel het meest af van zijn naoorlogse inspiratiebron. ‘Geen somberheid, maar vrijheid.’

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam-Osdorp
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling, Bouwfonds Ontwikkeling en Stadsdeel Osdorp Amsterdam
Architecten bureau
DP6 architectuurstudio
Ontwerp
Robert Alewijnse
Bouwbedrijf
UBA Bouw B.V.
Jaar van realisatie
2008
Deel dit project