Loading...

Innovatieve

glaswanden weren geluid


Interview: Gyuszi Florian - ABT architecten

Almere groeit en daarmee ook het centrum van de stad. Op het snijpunt van twee belangrijke straten (en zichtassen) is een architectonisch hoogstandje verrezen: een voornamelijk glazen constructie, pal aan het water. De Kunstlinie herbergt Almeres nieuwe schouwburg en het Centrum voor Kunstzinnige Vorming.

Een 'kaartenhuis' van wanden

De Kunstlinie is het resultaat van een internationale architectuurwedstrijd die werd gewonnen door Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van het Japanse architectenbureau SANAA. Het bureau werkte bij de uitvoering nauw samen met ABT uit Velp/Delft. In het Centrum voor Kunstzinnige Vorming komen muziek, dans, fotografie, beeldhouwen en andere vormen van kunst samen. Architectonisch grijpt het terug op de Japanse architectuurtraditie, aldus Gyuszi Florian van ABT. ‘Karakteristiek voor deze traditie is dat alles zo dun, licht en transparant mogelijk is en dat er geen hiërarchie zit in de opbouw van de plattegrond van een gebouw. Je ziet dat al terug in antieke Japanse paleizen met hun aaneengeschakelde ruimtes, hun wanden van rijstpapier en de aandacht die is besteed aan lichtinval.’ De moderne interpretatie heeft een Centrum voor Kunstzinnige Vorming opgeleverd van één bouwlaag. Oneerbiedig: een ‘doos’ van honderd bij honderd meter. Een ‘kaartenhuis’ van wanden die waar mogelijk van glas zijn, zorgt voor de afbakening van ruimten. Gangen zijn er dus feitelijk niet; alles is transparant.

Afstandhouders

Vanwege de variëteit aan activiteiten is waar nodig gekozen voor extra geluidsisolerende glazen wanden. Gyuszi Florian: ‘Met name rond de muziekruimten zijn speciaal door Metaglas ontwikkelde dubbele glaswanden met brede spouw toegepast. Het meest innovatieve aspect aan deze wanden valt waarschijnlijk het minst op: de transparante afstandhouders tussen de panelen. Ze zijn van zichzelf al vrijwel onzichtbaar. En dan is de kleur ook steeds nog aangepast aan de kleur van het vlak waarop ze aansluiten. Over transparantie gesproken! Typisch zo’n extraatje dat de architectonische kwaliteit en de bijzonderheid van het gebouw benadrukt.’

Projectinformatie

Locatie
Almere
Opdrachtgever
Gemeente Almere
Architecten bureau
SANAA, Tokyo, in samenwerking met ABT, Velp/Delft
Ontwerp
Gyuszi Florian
Bouwbedrijf
Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten
Jaar van realisatie
2007
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!