Loading...

Voor Commanderij College in Gemert

een transparante en inspirerende leeromgeving


Het Commanderij College heeft diverse locaties waaronder Sleutelbosch, de scholengemeenschap voor havo en vwo in Gemert. Na een grootschalige renovatie, van het 200-gebied tot een multifunctionele leeromgeving voor de toekomst, kreeg Denkkamer architectuur & onderzoek de vraag om het BiNaS gebied te transformeren. Licht, lucht en ruimtelijkheid stonden centraal in het ontwerp. Dankzij de puien en deuren van Metaglas heeft de leeromgeving een transparante renovatie gekregen.

Het BiNaS gebied is de omgeving waar de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde gegeven worden. De instructie- en practicumlokalen waren georganiseerd rondom een centraal gelegen collegezaal. Zowel de collegezaal als de lokalen hadden geen relatie onderling; vanaf de gang was niet te zien wat er zich in de lokalen afspeelde. Denkkamer architectuur & onderzoek stelde voor om de spannende en integrerende onderzoeken die plaatsvinden in de lokalen zichtbaar te maken. Het binnengebied is omgetoverd tot het kloppende hart van de vleugel. Hier is het centrale lab ingericht en voorzien van volglazen Total Glas wanden – en schuifdeuren met minimalistisch Metinoxbeslag. De aluminiumprofielen van het systeem zijn volledig weggewerkt in de vloer, waardoor het systeem geheel drempelloos is en een grote glasoppervlakken zijn gecreëerd. Door de lokalen te voorzien van veel glas is er een licht en ruimtelijk laboratoriumomgeving ontstaan.

Om samenhang in het gebouw te creëren met een eigen identiteit voor de onderwijsgebieden, heeft Denkkamer architectuur & onderzoek is samenspraak met de docenten van het Commanderij College hun historische schei- en natuurkundige idolen gezandstraald op de glazen wanden. Dit geeft de ruimte een bijzondere eyecatcher.

Projectinformatie

Architecten bureau
Denkkamer architectuur & onderzoek
Locatie
Gemert
Ontwerp
Dennis van de Rijdt, Peter Verschuren en Sara Domingues
Opdrachtgever
Commanderij College Gemert
Bouwbedrijf
Bouwbedrijf Hendriks Gemert BV
Jaar van realisatie
2014 - 2015
Fotografie
Jeroen Kuppens