Loading...

Burgers Zoo

Bouwt zakelijk met een knipoog


Interview: Frank van Westeneind - Wiegerinck Architecten

Hét paradepaardje van Burgers’ Zoo in Arnhem zijn de grote overdekte themagebieden Burgers’ Bush, Burgers’ Desert en, Burgers’ Ocean. Om het tropische klimaat beter te beheersen en het energieverbruik terug te dringen, wordt rond de rechthoekige Bush de komende jaren een ‘schil’ van gebouwen opgetrokken. De Ocean was de eerste stap; de tweede fase - een auditorium, een foyer, dierenverblijven en enkele andere voorzieningen.

De nieuwbouw grenst niet alleen aan Bush en Ocean, maar ook aan Burgers’ Safari, een niet overdekt savannegebied met onder meer giraffen, zebra’s, antilopen en leeuwen. De uitdaging voor projectarchitect Frank ten Westeneind van Wiegerinck Architecten uit Arnhem was de tweede fase in te passen in de bestaande bouwkundige structuur, maar tegelijk het karakter hiervan te veranderen.

De bestaande bouwwerken kennen nauwelijks interactie tussen binnen en buiten, aldus Ten Westeneind. Heel anders ligt het voor de nieuwbouw, die juist wel uitstraling moet hebben. De gevel ‘ontstaat’ naadloos uit de gevel van de Ocean, maar krijgt schijnbaar vanzelf een intiemer karakter. Het dak komt omlaag en in de plint verschijnen langwerpige, ranke ramen.

Kudde gnoes

Het nieuwe complex is voornamelijk bestemd voor verhuur en dus zakelijk van opzet, maar wel met verwijzingen naar de dierentuin. Op de achterwand van het auditorium, een oplopende zaal met een capaciteit van 450 personen, hangt een enorme afbeelding van een kudde gnoes (27 bij 4 meter). In de foyer zijn afbeeldingen van een kudde giraffen en de zogenoemde Longneckbar de knipoog. De foyer grenst aan een 25 meter diepe tuin die het idee geeft dat je je op maaiveldhoogte bevindt. In werkelijkheid liggen tuin, foyer en auditorium op het dak van de nieuwe stallen voor de savannedieren.

Om alle ruimten een open karakter te geven, is gekozen voor Total Glas deuren zonder omlijsting. De deuren, voorzien van een opvallende gezandstraalde giraffeprint en Metinox rvs beslag, vormen een fraaie entree naar de foyer. Ook in de stijlvolle toiletgroepen is gekozen voor veel glas.

Geen Bouwbesluit

Het ontwerpen voor een dierentuin is niet nieuw voor Frank ten Westeneind, maar toch ook geen alledaagse bezigheid. Geen Bouwbesluit dat de huisvesting van dieren in regels vat bijvoorbeeld. Gelukkig heeft hij in Burgers’ Zoo partners die op alle fronten meedenken. ‘De constructeur, installateur, opdrachtgever, bioloog, interieurarchitect, aannemer en ik – we vormen een (h)echt bouwteam. Definitieve plannen ontstaan terwijl we rechtstreeks aan tafel met elkaar overleggen.’ Dat geldt net zo goed als straks wordt begonnen met de derde fase: een restaurant in Afrikaanse stijl met uitzicht op de Safari. Interactie gegarandeerd.

Projectinformatie

Locatie
Arnhem
Opdrachtgever
Burgers Zoo
Architecten bureau
Burgers Zoo, Wiegerinck Architecten, Arnhem
Bouwbedrijf
BAM Utiliteitsbouw BV
Jaar van realisatie
2006
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!