Loading...

Boulevard Enschede

Toren biedt weids uitzicht


Interview: Rob Vreeswijk - KOW Architectuur BV

Enschede heeft er in zijn ambitie de ‘metropool van het oosten’ te worden een icoon bij: de woontoren in project Boulevard is het hoogste gebouw van Twente. Het uitzicht vanuit de honderdvier meter hoge toren is adembenemend. Tegelijk heeft het project dorpse trekjes die evengoed bij de stad passen.

Boulevard bevindt zich op de kruising van een drukke ontsluitingsweg en een levendig plein. Het project heeft de allure van de grote stad én de kleinschaligheid van een dorp: aan de kant van plein en boulevard de woontoren en de grotere appartementengebouwen, aan de ‘rustige’ kant stads- en patiowoningen met tuin.

Keuzes voor eenheid

Om te voorkomen dat het project vanwege die diversiteit stedenbouwkundig uit elkaar zou vallen, maakte Rob Vreeswijk van KOW Architecten een aantal keuzes die de eenheid bewaren. Zo liggen alle gebouwen aan een gemeenschappelijke binnentuin; het ‘dorpsplein’ van het complex. De strak gelijnde gevels liggen ontwerptechnisch dicht bij elkaar en zijn consequent uitgevoerd in baksteen met dezelfde rode schakering. Die stenen hebben overigens niet alleen een verbindende functie: ‘Baksteen gaat in de beleving van mensen lang mee. Kijk naar de oudste gebouwen in Nederland: bijna allemaal baksteen. In Enschede staan er nog genoeg uit de stedelijke textielindustrie: stoere gemetselde gebouwen, vaak mooi gedetailleerd. Aan dat verleden en die beleving wilden we hier refereren.’

Uitzicht voor iedereen

De toren blijft natuurlijk de blikvanger in het geheel. Andersom is vanuit de hooggelegen appartementen het uitzicht over Enschede fenomenaal. Op de hoeken bestaan de gevels dan ook vrijwel geheel uit glas. Vreeswijk: ‘Je kunt de hoekpuien helemaal openvouwen. Bewoners hebben de mogelijkheid daar zelf een transparante loggia te creëren met een hardglazen vouwwand van Metaglas. Zo kun je de buitenruimte afscheiden van de woonkamer zonder het uitzicht kwijt te raken.’ Ook niet-bewoners kunnen trouwens van bovenaf een blik op de stad werpen, besluit Vreeswijk. ‘Ik vind dat een project van deze omvang een beetje van iedereen moet zijn. We kregen de mogelijkheid op de bovenste etage een observatiedek te maken. Op bepaalde dagen kan iedereen daar genieten van de vergezichten.’

Projectinformatie

Locatie
Enschede
Opdrachtgever
Ontwikkelingscombinatie Boulevard vof
Architecten bureau
KOW Architectuur BV
Ontwerp
Rob Vreeswijk
Bouwbedrijf
Bouwcombinatie HTS vof
Jaar van realisatie
2009
Deel dit project