Loading...

Inspiratieproject

Langs historische zichtlijnen


Interview met Michael Daane Bolier van M& DB Architecten

Werelderfgoed Kinderdijk kreeg vorig jaar een nieuw entreegebied en bezoekerscentrum. Een gebouwontwerp dat grotendeels uit glas bestaat, zorgt voor het perfecte plaatje in de polder.

Een klassiek lint van oude molens, aaneen geregen door smalle dijken in een groene polder. Dit oer-Hollandse landschap is zo uniek dat Unesco de molens van Kinderdijk in 1997 uitriep tot werelderfgoed. Sindsdien groeit het aantal bezoekers exponentieel. In 2019 zorgden 365.000 betalende gasten voor een bezoekersrecord. Tot voor kort werden die toeristen ontvangen in een gedateerd ijsclubgebouw met verouderde faciliteiten, maar sinds september vorig jaar is het entreegebied volledig opnieuw ingericht en staat er een prachtig nieuw bezoekerscentrum.

Geen icoon van maken

M& DB Architecten uit Den Haag ontwierp het plan voor de herontwikkeling. Ze wonnen er de prijsvraag mee die was uitgeschreven door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en versloegen zo vier andere bureaus. Centraal in hun plan stond een goede aansluiting van het nieuwe bezoekersgebouw bij de historische omgeving. Het langgerekte gebouw volgt de lijn van de dijk en “borduurt daarmee voort op de lange zichtlijnen in het landschap”, stelt architect Michael Daane Bolier. “We wilden er geen architectonisch icoon van maken, maar een gebouw dat zich voegt naar de omgeving”, vertelt hij.

Twee glazen ruimtes

Het bezoekerscentrum is een langwerpig volume met een (voor bezoekers toegankelijk) plat dak. Daaronder zijn twee glazen ruimtes gemaakt, één voor ontvangst en één voor vertrek. Doordat het bezoekerscentrum voor de helft in het water staat en voor de helft op de kade, lijkt het te zweven boven de grond. Als dominante bouwmaterialen koos M& DB voor hout, geanodiseerd aluminium en glas. Het aluminium weerspiegelt het water en de lucht waardoor het gebouw een minimale impact heeft op de omgeving.
De grote glazen gevels zorgen voor een naadloze verbinding tussen binnen- en buitenruimte, wat een unieke beleving van het oer-Hollands landschap oplevert.

Slim toepassen

Metaglas leverde de Methermo®XL horizontale schuifpuien en deuren voor het bezoekerscentrum. Samen met de architect werd gekozen voor verzonken profielen, zowel in het plafond als de vloer. “Door het systeem van Metaglas op deze slimme manier toe te passen, kijken bezoekers echt alleen tegen glas aan”, zegt Daane Bolier. De gevels kunnen bovendien geopend worden, in meerdere delen. “Bij de kaartverkoop, in het café en in de souvenirshop. Dat heeft meerdere voordelen. Op drukke dagen bevordert het de doorstroming van publiek en op mooie dagen vergroot het de capaciteit van het gebouw.”

Springlevend erfgoed

Over het gebruik van dergelijke eigentijdse materialen in een historisch decor is goed nagedacht, legt Daane Bolier uit. “We wilden een ingetogen en modern gebouw dat van deze tijd is, want Kinderdijk is geen traditioneel erfgoed in de zin dat er niets meer gebeurt. Integendeel, het is springlevend. De nieuwste gemalen doen er nog altijd hun werk.”

Projectinformatie

Locatie
Kinderdijk
Opdrachtgever
Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK)
Architecten bureau
M& DB Architecten
Ontwerp
Dorus Meurs en Michael Daane Bolier
Bouwbedrijf
Aannemersbedrijf P. van Leeuwen
Jaar van realisatie
2019
Fotografie
Ossip van Duivenbode
Deel dit project