Loading...

'Groene huurders’

aan Karel de Grotelaan


In 2020 moet Aireywijk de duurzaamste wijk van Eindhoven zijn. Het project is uitgeroepen tot dé groene proeftuin vanwege de toepassing van duurzame producten en technieken. Faam architects heeft samen met de ‘groene huurders’ een uniek nieuw appartementencomplex ontworpen die de bestaande flats aan de Karel de Grotelaan heeft vervangen. In het ontwerp staan de woonwensen energiezuinig bouwen en duurzaamheid centraal.

‘Groene huurders’

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, is voor dit project vooraf gezocht naar huurders met duurzaamheidsambities; een omgekeerde doelgroepenbenadering. De wensen en eisen van de ook wel geheten ‘groene huurders’ vormden een belangrijk uitgangspunt in het ontwikkel- en ontwerpproces. Hun wensen zijn namelijk vertaald in het nieuwe appartementencomplex. Naast de energiezuinige woning is er ook een aangename buitenruimte gerealiseerd. Hiervoor koos Faam architects M-View balkonbeglazing van Metaglas. De beglazing creëert een aangename extra leefruimte zonder het balkon definitief af te sluiten, want bij mooi weer kan de beglazing eenvoudig en volledig open. Wanneer de balkonbeglazing gesloten is vormt dit een extra barrière wat het energieverbruik ten goede komt.

 

Energiezuinig en duurzaam

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan energiezuinig bouwen en duurzaamheid. De woningen in het appartementencomplex hebben een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,09. Dit komt doordat de woningen naast de hoge isolatie van daken, vloeren, gevels, balkonbeglazing en de toepassing van en tripleglas ook zijn voorzien van zonnepanelen.

De woningen zijn gerealiseerd volgens de duurzaamheidsprincipes van The Natural Step (TNS). Daarom is er zo minmogelijk gebruik gemaakt van materialen die schadelijk zijn voor het milieu en zijn er duurzame producten toegepast waaronder de M-view balkonbeglazing. Bij de sloop van de oude flat zijn alle vrijkomende  

materialen zo optimaal mogelijk gescheiden zodat het hergebruik mogelijk was.

Nominatie Dirk Roosenburgprijs 2017

De Dirk Roosenburgprijs, de tweejaarlijkse Eindhovense architectuurprijs, heeft als doel de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. Karel de Grotelaan was een van de 10 genomineerde voor de Dirk Roosenburg architectuurprijs 2017. De nominatiecommissie was over een aantal aspecten van het project erg te spreken. In de eerste plaats de aandacht voor duurzaamheid. Samen met de ‘de groene huurders’ is er maximaal aandacht besteed voor energiezuinigheid en de architectonische vormgeving van het complex.

Projectinformatie

Locatie
Eindhoven
Architecten bureau
Faam architects
Ontwerp
Faam architects
Bouwbedrijf
Heijmans Woningbouw Rosmalen
Jaar van realisatie
2018
Fotografie
Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY
Deel dit project
Laat een bericht achter
Kom in contact!