Loading...

Open waar het kan

gesloten waar het moet


Interview: Eric Huijten - Greiner Van Goor Huijten Architecten

Het AMC in Amsterdam heeft onlangs een nieuw polikliniek voor oncologie in gebruik genomen; Gebouw Q. Het interieur kenmerkt zich door openheid, terwijl patiënten en medewerkers toch voldoende privacy hebben.

‘Een bezoek aan een polikliniek is niet het leukste wat er is. Patiënten moeten zich dus zo veel mogelijk op hun gemak voelen’, aldus project-architect Eric Huijten. ‘Een overzichtelijk, prettig aandoend gebouw draagt daar sterk aan bij. Dat zie je terug in het interieur: warme kleuren, veel licht en een heldere indeling. Tegelijk was de opdracht een gebouw te ontwerpen dat voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt.’

Leesbaar gebouw

Gebouw Q is in vergelijking met andere gebouwen op het AMC-complex vrij klein, maar heeft wel dezelfde ruimtelijke opzet. ‘Het laat zich gemakkelijk lezen’, zegt Huijten. ‘Bij binnenkomst heb je meteen zicht op de centrale balie, de wachtruimte, de omliggende ruimtes en de verdere routing. Een grote glazen vide laat op alle etages veel daglicht toe. Omdat er veel functies moesten worden ondergebracht, was een flexibele indeling een voorwaarde. Wachtruimtes, behandel- en gesprekskamers zijn niet groter dan nodig. Bovendien kunnen de meeste door meerdere specialismen worden gebruikt.’ Vaste spreekkamers zijn er dus niet; buiten hun spreekuren maken de medewerkers en specialisten gebruik van een open kantoor-concept op de derde verdieping.

Nergens opgesloten

Om de indruk van ruimte te versterken, zijn waar mogelijk glazen scheidingswanden toegepast. ‘Of het nu gaat om ruimtes waar patiënten komen of de flex- en concentratieplekken voor medisch personeel, overal speelt glas een hoofdrol’, aldus Huijten. Natuurlijk blijven er plaatsen waar meer privacy wenselijk is. Bijvoorbeeld in het oncologisch behandelcentrum op de tweede etage, waar patiënten chemokuren ondergaan. Alle behandelruimtes kijken via glazen scheidingswanden uit op de centrale verpleegpost, zodat verpleegkundigen een oogje in het zeil kunnen houden. Wie meer privacy wil, kan een gordijn dichtschuiven. Elders in het gebouw zijn alleen waar nodig dichte wanden toegepast, al bevindt zich bij inpandige spreekkamers tussen de plafonds en de wanden altijd een strook glas. Eric Huijten: ‘Dat is misschien wel het belangrijkst: je voelt je dankzij deze transparante opzet nergens in het gebouw opgesloten.’

Projectinformatie

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Academisch Medisch Centrum, Directoraat Huisvestiging, Amsterdam
Architecten bureau
Greiner Van Goor Huijten Architecten
Ontwerp
Eric Huijten
Bouwbedrijf
H&R Bouw
Jaar van realisatie
2010
Deel dit project